«Κρατική τρομοκρατία» η πρόθεση Σαλβίνι να αφαιρέσει την προστασία από τον Ρομπέρτο Σαβιάνο

Η αφαίρεση της προστασίας από τον συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο, που η ζωή του έχει απειληθεί από τη ναπολιτάνικη Καμόρα, ισοδυναμεί «με τρομοκρατία εκπορευόμενη από το κράτος», αποφαίνεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το ευρωπαϊκό όργανο έλαβε σοβαρά υπόψη του «τις απειλές» που υπαινίχθηκε σε πρόσφατο βίντεό του στο Facebook ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έπειτα από τον συναγερμό που σήμανε στην πλατφόρμα για την προστασία των δημοσιογράφων. Μάλιστα, το συμβάν έχει καταχωρηθεί μεταξύ των περιπτώσεων ύψιστης επικινδυνότητας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Στην αιτιολόγηση για την συμπερίληψη της απειλής, τονίζεται πως αυτή τεκμαίρεται «στο βίντεο, όπου ο Ματέο Σαλβίνι εμφανίζεται να στέλνει “ένα φιλάκι στον Σαβιάνο” και τονίζει πως θα αναθεωρήσει τα κριτήρια για τις φρουρές προσώπων που απασχολούν καθημερινά στην Ιταλία πάνω από δυόμιση χιλιάδες στελέχη των δυνάμεων της τάξης».

Σύμφωνα με το κείμενο του Συμβουλίου, «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σαλβίνι απειλεί τον Σαβιάνο ότι θα του αφαιρέσει την αστυνομική φρουρά».

Το 2017, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως «θα αξιολογήσει, εάν αυτός διατρέχει κάποιον κίνδυνο» που να δικαιολογεί τα μέτρα ασφαλείας για τον συγγραφέα του καταγγελτικού για την Καμόρα βιβλίου «Γόμορρα», έτσι ώστε «να ελέγξει πού πηγαίνουν τα χρήματα των Ιταλών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ