Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις εθνικές εκλογές -Σβήνουν & γράφουν ονόματα υποψηφίων στην Πειραιώς

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί η κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας για τις εθνικές εκλογές.

Στην Πειραιώς τις τελευταίες ημέρες σβήνουν και γράφουν ονόματα για τις τελικές λίστες των υποψηφίων που θα δώσουν τη μάχη του σταυρού στις 7 Ιουλίου, με μια σειρά από δεδομένα να οδηγούν σε ανατροπές ακόμα και για κλειδωμένες μέχρι πρότινος υποψηφιότητες.

Πριν τις τελικές ανακοινώσεις από το γαλάζιο στρατόπεδο για τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλη την επικράτεια γίνεται το τελικό «φινίρισμα» και εξετάζονται μια σειρά από παραμέτρους, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αντιπροσώπευση, τόσο από άποψη κοινωνικών ομάδων όσο και σε επίπεδο δήμων.

Προκειμένου να παρουσιαστούν όσο το δυνατόν πιο ισχυρά ψηφοδέλτια σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολύ πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν ανατροπές ακόμα και για ονόματα που μέχρι πρότινος η συμμετοχή τους θεωρείτο δεδομένη ή είχαν ανακοινωθεί σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες.

Ψηφοδέλτιο ΝΔ: Ποιοι πάνε στο Νότιο τομέα της Β’ Αθήνας
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νότιος τομέας της Β’ Αθήνας. Το σύνολο των υποψηφίων που θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο ανέρχεται σε 22 εκ των οποίων 13 άντρες και 9 γυναίκες, λόγω της υποχρεωτικής ποσόστωσης.

Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή:
της Άννας Καραμανλή,
της Σοφίας Βούλτεψη,
της Θεοδώρας Πάλλη,
της Έμης Λιβανίου,
της Ιωάννας Γκελεστάθη
της Ρένας Βασιλάκη
αναμένεται η ανακοίνωση για άλλες τρεις κυρίες.
Με τους άνδρες υποψηφίους όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Κι αυτό γιατί έχει ανακοινωθεί ένας παραπάνω από ότι προβλέπει η νομοθεσία. Πρόκειται για τους

νυν βουλευτές Νίκο Δένδια, Χάρη Θεοχάρη και Πάνο Παναγιωτόπουλο.
Τον πρώην αναπληρωτή εκπρόσωπο του κόμματος Κωνσταντίνο Κυρανάκη,
τον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου,
τον πρώην δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη,
τον Βασίλη Σπανάκη,
τον Γιάννη Καλλιάνο,
τον Βασίλη Ανδρικόπουλο,
τον Δημήτρη Παπανικολάου,
τον Τάσο Γαϊτάνη,
τον Μιχάλη Σταυριανουδάκη
τον Τέλη Αϊβαλιώτη,
σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να υπάρξει και ένα ακόμα όνομα που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας επιπλέον υποψήφιος από το επιτρεπόμενο και ίσως προκύψει και δεύτερος. Παρότι για τα περισσότερα ονόματα η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο είναι κλειδωμένη, για έναν ή δύο υποψήφιους απαιτείται το κόψιμο ή το πιθανότερο, η μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια.

Τι ισχύει με την ποσόστωση στις γυναίκες
Στα δεδομένα που επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις είναι η αλλαγή της υποχρεωτικής ποσόστωσης στις γυναίκες που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες στη Βουλή και προβλέπει ότι το 40% των ψηφοδελτίων ανά νομό πρέπει να καλύπτεται από γυναίκες.

Επίσης, το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία με τη δημιουργία του μητρώου στελεχών και η εμπέδωση της αντίληψης περί ανοιχτού κόμματος που κοιτά έξω από «το κομματικό κουτί» είχε ως αποτέλεσμα να εκδηλώσει ενδιαφέρον πληθώρα αξιόλογων ανθρώπων που απείχαν από την ενεργό πολιτική.

Ψάχνουν επιστροφή στη ΝΔ πρώην πολιτικοί
Ταυτόχρονα η απόφαση του Ποταμιού να μην κατέλθει στις εθνικές εκλογές και η κρίση στο ΚΙΝΑΛ, οδηγούν πολίτες που προέρχονται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο και το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμπεριληφθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Δεν πρόκειται απαραίτητα για γνωστά στελέχη, αλλά για πρόσωπα που έχουν ενδιαφέρον για τα κοινά και οι τελευταίες εξελίξεις τους έχουν αποξενώσει από τους πολιτικούς χώρους που αναφέρονταν.

Μπορεί αυτά να αποτελούν θετική εξέλιξη για την πορεία της ΝΔ προς τις εθνικές εκλογές, ωστόσο αυτή τη στιγμή δημιουργούν και έναν ισχυρό πονοκέφαλο για την τελική κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Ερχονται ανατροπές στον Βόρειο Τομέα της Β Αθήνας
Ανατροπές στα ονόματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι πιθανόν να υπάρξουν και στον Βόρειο Τομέα της Β Αθήνας. Το σύνολο των υποψηφίων στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο είναι 19, εκ των οποίων 8 θέσεις θα καλυφθούν από γυναίκες και οι υπόλοιπες έντεκα από άνδρες.

Ήδη είναι γνωστό και δεδομένο ότι θα διεκδικήσουν το σταυρό σε αυτή την περιφέρεια 11 άτομα:

οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης
ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος
ο Νίκος Ρωμανός,
ο Βασίλης Ξυπολιτάς,
ο Νίκος Κωστόπουλος,
ο Σάκης Ιωαννίδης,
ο Θόδωρος Ρουσόπουλος,
ο Μανώλης Γραφάκος,
ο Φώτης Καρύδας
ο Πέτρος Τατσόπουλος
Ωστόσο στην ίδια περιφέρεια πολιτεύονται τους τελευταίους μήνες ο πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου και ο Σωτήρης Ησαΐας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συζητήσεις με την Πειραιώς βρίσκεται και ο Δημήτρης Καιρίδης για να συμπεριληφθεί στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Το «μποτιλιάρισμα» που παρατηρείται και σε αυτή την περιφέρεια θα πρέπει να λυθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Υποψήφιες σε αυτή την περιφέρεια είναι η Νίκη Κεραμέως, η Ζωή Ράπτη και η Ζανέτ Καλατζάκου.

Στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να συμπεριληφθούν εκτός από τον Δημήτρη Καιρίδη και άλλα πρόσωπα που θα προέρχονται από το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο και είχαν μάλιστα σημειώσει καλή επίδοση σε σταυρούς.

Στα ψηφοδέλτια Αμυράς και Φλέσσα
Σύμφωνα με πληροφορίες στα Ιωάννινα από όπου κατάγεται αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Γιώργος Αμυράς. Στα ονόματα που συζητούνται είναι και ο Γιώργος Ξηραδάκης, ο Δημήτρης Μελάς, η Βασιλική Λαζαράκου και η Βίκυ Φλέσσα.