Η επόμενη ημέρα ενός δύσκολου διαζυγίου στο ΚΙΝΑΛ

Κρίσιμες για το κλίμα που θα επικρατήσει τελικά είναι οι σημερινές και αυριανές συνεδριάσεις των καθοδηγητικών οργάνων του Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα Τρίτη θα συνεδριάσουν ταυτόχρονα η κοινοβουλευτική ομάδα και το πολιτικό συμβούλιο και αύριο Τετάρτη η κεντρική επιτροπή.

Σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει από τη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν αρκετά στελέχη σε ετοιμότητα να στηρίξουν τις απόψεις της Φώφης Γεννηματά, αλλά δε θα είναι η πλευρά της προέδρου αυτή που θα θέσει το θέμα της ρήξης με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Θα αφήσει τον χώρο στους διαφωνούντες με την ελπίδα να μείνουν εντός πλαισίου. Υπάρχει αποδεκτή κριτική, υπάρχει κριτική που χρήζει απάντησης και κριτική που οδηγεί σε νέες ρήξεις, εξηγούν έμπειροι κομματικοί παράγοντες και εκφράζουν την εκτίμηση πως ενόψει εθνικών εκλογών όλοι θα κρατήσουν δυνάμεις για τις κάλπες.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι αν όσοι διαφωνήσουν το κάνουν ατομικά ή αν θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως ομάδα. Το δεύτερο αποτελεί κλιμάκωση, που θα προκαλέσει με τη σειρά της νέα δεδομένα.

Παραμένω στη δημοκρατική παράταξη ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι θύμα των σκοπιμοτήτων της διαδόχου του και ότι με τις ενέργειές της ευνοούνται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενέγραψε έτσι υποθήκη για κριτική μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Βέβαια, ξεκαθάρισε πως δεν τον αφορούν αξιώματα εντός και εκτός Κινήματος Αλλαγής και χαρακτήρισε κωμικά τα σενάρια συνεργασίας του με τη ΝΔ. Αφήστε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει τη δουλειά του και να απορρίψει να διατάγματα διορισμού της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης που του έστειλε η κυβέρνηση, απάντησε σχετικά με την προοπτική να προταθεί για το ανώτατο αξίωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και όσοι διαφωνούν με την επιλογή της ηγεσίας δηλώνουν ότι θα δώσουν τη μάχη για την παράταξη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και για να εκλεγούν βουλευτές φυσικά, καθώς όλοι θέλουν να είναι στη Βουλή όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού.

Σε ότι αφορά στις αντιδράσεις υπήρξαν στελέχη που σκέφτηκαν να μαζέψουν υπογραφές διαμαρτυρίας, αλλά η προσπάθειά τους δεν φαίνεται να έτυχε της απαραίτητης υποστήριξης. Η προοπτική χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως απειλή στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών.

Τίποτα βέβαια δεν αποκλείεται αν δεν πέσουν σήμερα και αύριο οι τόνοι.

Στο παρασκήνιο Φώφη Γεννηματά και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν μιλήσει και εξηγήσει ο καθένας τη στάση του σε δεκάδες στελέχη. Κρίσιμο στοιχείο αποτελούν τα γεγονότα του Σαββάτου, καθώς οι εκδοχές των δύο πρωταγωνιστών δεν συμπίπτουν.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει μια σκηνοθετημένη και προαποφασισμένη ρήξη ενώ η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει την έκρηξη και τις σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά κάποιο τρόπο διεξάγεται ένα κλασικό παιχνίδι ευθυνών, μόνο που ο κίνδυνος μείωσης των ποσοστών τους απειλεί όλους, εμπλεκόμενους και μη.