Μάτι: 74 από τα 101 θύματα κάηκαν τρέχοντας για να γλιτώσουν

advertisement

Οι 74 από τους 101 πολίτες, που χάθηκαν στις φλόγες στο Μάτι, κάηκαν στους δρόμους, τα οικόπεδα και την παραλία, και μόλις οι 4 από αυτούς σε κλειστούς χώρους.

Τα 33 θύματα έχασαν τη ζωή τους στη Λ. Ποσειδώνος, τα 31 στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 στο ίδιο οικόπεδο της Αργυρά Ακτής, 7 στον Ν. Βουτζά, 2 στο Λιμάνι της Ραφήνας που είχαν μεταφερθεί εγκαυματίες, και στο ασθενοφόρο προς το Νοσοκομείο Παίδων ένα 6μηνο βρέφος!

Τα παραπάνω στοιχεία για το προφίλ των θυμάτων στο Μάτι και τους γεωγραφικούς χώρους που κατέληξαν τόσο τραγικά, προέρχονται από έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, απόστρατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος και σήμερα Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, τεχνικού συμβούλου αρκετών οικογενειών που έχασαν τους ανθρώπους τους.

Τα «ποσοστά» του θανάτου

Από την ανάλυση και την αξιολόγηση των στοιχείων, που προέβη ο δικαστικός πραγματογνώμονας κ. Γκουρμπάτσης, από τον συνολικό αριθμό των 101 θυμάτων, το γεωγραφικό περιβάλλον στο οποίο έχασαν την ζωή τους έχει ως εξής:

– Στη μαρτυρική περιοχή, τα 74 θύματα, ποσοστό 73,4%

– Σε νοσοκομεία όπου είχαν μεταφερθεί με τραύματα, κατέληξαν τις επόμενες μέρες/εβδομάδες/μήνες, τα 17 θύματα, ποσοστό 16,8%, ενώ 1 θύμα, ποσοστό 0,9% αφού βγήκε από το νοσοκομείο και κατέληξε στην οικία του

– Πνίγηκαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της τραγωδίας, τα 9 θύματα, ποσοστό 8,9%

Από τα 74 θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε ανοιχτό χώρο (υπαίθριους-εξωτερικούς χώρους (δρόμους, οικόπεδα, κατασκήνωση, παραλία κλπ), ποσοστό 94,6%. Σε κλειστό χώρο έχασαν τη ζωή τους 4 θύματα, ποσοστό 5,4%. Πιο συγκεκριμένα:

– Το ένα θύμα έχασε τη ζωή του εντός αυτοκινήτου, ποσοστό 1,3% και

– Τα 3 θύματα σε στεγασμένο χώρο (σπίτι, γκαράζ κλπ), ποσοστό 4,1%

Τα γεωγραφικά σημεία στα οποία πέθαναν από την φωτιά οι 74 πολίτες ήταν στους εξής οικισμούς:

– Τα 33 θύματα, έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, πολλά δε εξ αυτών στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, ποσοστό 44,6%

– Τα 31 θύματα, έχασαν τη ζωή τους στο Κόκκινο Λιμανάκι, εκ των οποίων τα 26 μόνον στο ίδιο οικοπεδικό χώρο στην Αργυρά Ακτή, ποσοστό 41,9%

– Τα 7 θύματα, έχασαν τη ζωή τους στο Ν. Βουτζά, ποσοστό 9,5%

– Τα 2 θύματα, πέθαναν στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου μεταφέρθηκαν όντας εγκαυματίες με πλωτά μέσα από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, ποσοστό 2,7% και

– Το ένα θύμα -το 6μηνο βρέφος- έχασε τη ζωή του μεταφερόμενο με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Παίδων, ποσοστό 1,3%

Φύλο-ηλικία-υπηκοότητα

Η έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, ως προς το φύλο και την ηλικία των θυμάτων, ανέδειξε ότι τα περισσότερα από αυτά ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες. Τα 58, ποσοστό 57,4% είχαν ηλικία μεγαλύτερη από 60 ετών. Το μεγαλύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα 95 ετών και το μικρότερο θύμα, ένα βρέφος 6 μηνών. Ως προς την υπηκοότητα των θυμάτων, από το συνολικό αριθμό των 101 θυμάτων, τα 5 θύματα, ήταν αλλοδαποί (2 από Πολωνία, 1 από Γεωργία, 1 από Βέλγιο και 1 από Ρουμανία), ποσοστό 4,9% και τα 96 θύματα, ήταν ημεδαποί, ποσοστό 95,1%.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα 74 από τα 101 θύματα έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή που εξελισσόταν η τραγωδία, από τις 18:15 και μετά, όταν πλέον η φωτιά πέρασε σε δύο μέτωπα την Λ. Μαραθώνος. Καταλυτικό ρόλο για τον εγκλωβισμό κατοίκων και παραθεριστών και ειδικότερα των 101 θυμάτων έπαιξαν, η τοπογραφία (μεγάλες κλίσεις εδάφους κλπ), η χωροταξία, οι συνθήκες που δημιούργησε η πυρκαγιά, όπως, πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πυκνός καπνός, εισπνοή τοξικών και θερμών αερίων κλπ και ο πανικός.