Εξώδικο της Εισαγγελέως Διαφθοράς για το δημοσίευμα για τη Novartis

Εξώδικο στις εφημερίδες “Πρώτο Θέμα” και “Άποψη” απέστειλε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ζητώντας αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αναφέρει, για το δημοσίευμα περί των καταγγελιών του Αρεοπαγίτη Γιάννη Αγγελή όσον αφορά την υπόθεση της Novartis,  το οποίο  η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς χαρακτηρίζει ψευδές.

Η κ.Τουλουπάκη τονίζει πως το ζήτημα των καταγγελιών του κ. Αγγελη έχει ήδη κριθεί υπέρ των θέσεων και ενεργειών της Εισαγγελίας Διαφθοράς και αναφέρεται σε “εργαλειοποίηση ΜΜΕ” προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Υποστηρίζει δε, πως η κίνηση της με την αποστολή εξώδικου γίνεται για την προάσπιση την δικαιωμάτων της, ως ανεξάρτητης και αμερόληπτης εισαγγελικής, λειτουργού, τα οποία “ανερυθρίαστα και επαίσχυντα βάλλονται από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους”. Το εξώδικο της Εισαγγελέως αναφέρεται  σε χθεσινό τετρασέλιδο δημοσίευμα, Φύλλο 2.6.2019, της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”  με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτσι έστησαν τη Novartis», όπου κατά την κ. Τουλουπάκη περιείχε “δήθεν «βάσιμες» καταγγελίες του τέως επόπτη Εισαγγελέως Διαφθοράς, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Αγγελή, αναφερόμενες σε επιστολή παραίτησής του ήδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, σχετικά με δήθεν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης και κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς (ήτοι από εμένα) στους χειρισμούς της υπόθεσης NOVARTIS”.

Στο εξώδικο αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Επί του ανωτέρω ψευδούς δημοσιεύματος, το οποίο έκτοτε αναπαράχθηκε και αναδημοσιεύτηκε σε πληθώρα δημοσιογραφικών μέσων, (εφημερίδες, ενημερωτικούς ιστοτόπους κ.λπ.), επάγομαι τα κάτωθι επί τω τέλει της προάσπισης των θεμελιωδών μου δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης και αμερόληπτης Εισαγγελικού λειτουργού, τα οποία, ανερυθρίαστα και επαίσχυντα, βάλλονται διαρκώς από συγκεκριμένους δημοσιογραφικούς κύκλους. Πρωτίστως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην προκείμενη περίπτωση, όλα τα εξιστορούμενα από τον κ. Αγγελή, έχουν ήδη κριθεί και αξιολογηθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα ως απολύτως αβάσιμα και αναξιόπιστα. Ειδικότερα, ενόψει των καταγγελλομένων, κληθήκαμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου σε παροχή εγγράφων εξηγήσεων, στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά το πέρας της οποίας η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, δικαιώνοντας πλήρως τη δική μας πλευρά για τα όσα αναληθή και συκοφαντικά ανέφερε ο κ. Αγγελής σε βάρος μου, για τα οποία έχω επιφυλαχθεί να ασκήσω όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου. Περαιτέρω, οι ανυπόστατες ως άνω καταγγελίες διαψεύστηκαν πλήρως, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκε και επικυρώθηκε η νομιμότητα των ενεργειών μου στην εν λόγω έρευνα, εμμέσως, και με την ανανέωση της θητείας μου ως Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 11 Απριλίου 2019, κατά πλειοψηφία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Πέραν, όμως, αυτού, είναι ιδιαιτέρως λυπηρό και εξόχως προβληματικό, να διαρρέουν έγγραφα από πειθαρχική προκαταρκτική διαδικασία και δη αρχειοθετηθείσα, ενώ το χρονικό σημείο δημοσίευσης και ανάδειξης του θέματος αυτού δεν είναι διόλου τυχαία, δεδομένων των υφιστάμενων ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, αφής στιγμής μάλιστα αφορά σε αιτιάσεις του κ. Αγγελή από τις αρχές του 2019. Η σκοπιμότητα της δήθεν τωρινής αποκάλυψης – «διαρροής» τους δεν αφήνει περιθώρια, ειμή μόνο να ομιλούμε για ξεκάθαρη εργαλειοποίηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας προς την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το δε συμπέρασμα αυτό, ενισχύεται από το γεγονός ότι ουδείς από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας σας, που επιμελήθηκαν το εν λόγω θέμα, δεν φρόντισε, όπως επιτάσσει το καθήκον δεοντολογίας, να ελέγξει τη βασιμότητα και την αλήθεια αυτού και να παρουσιάσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ιδίως την κατάληξη αυτής, προτού προβούν στη δημοσίευσή της. Αντιθέτως, όχι μόνο δεν έπραξαν ως όφειλαν, αλλά υιοθέτησαν πλήρως ως αληθή, αξιόπιστα και βάσιμα τα αναφερόμενα, όπως αβίαστα συνάγεται από πληθώρα επισημάνσεών τους, διάχυτων, στο περί ου ο λόγος, αναληθές και συνάμα συκοφαντικό, άρθρο τους, ενώ ουδέποτε υπήρξε προηγούμενη επικοινωνία ή επιδίωξη τέτοιας επικοινωνίας από την εφημερίδα σας ή δημοσιογράφους της, πριν από τη σχετική δημοσίευση, προκειμένου να αναζητηθούν σχετικές διευκρινίσεις επί του θέματος αυτού.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι η θέση μου ως Εισαγγελική λειτουργός, υπηρετούσα, μάλιστα, στη νευραλγική θέση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω στο δημόσιο διάλογο για την ουσία των υποθέσεων που χειρίζομαι. Οποιαδήποτε ενέργεια ή άλλη διευκρίνιση από τη μεριά μου, δίνεται αρμοδίως στα οριζόμενα από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων όργανα, που κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα είναι σε θέση να κρίνουν ενέργειες και συμπεριφορές καταγγελλομένων και καταγγελλόντων. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο καθήκον μας, πλήρως αποξενωμένοι από πολιτικές σκοπιμότητες από όπου κι αν προέρχονται. Ενόψει των ανωτέρω, διαμαρτύρομαι εντόνως για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου δημοσιεύτηκαν κατά το χθεσινό Φύλλο της Εφημερίδας σας, και σας με την παρούσα, όπως προβείτε: α) δημοσίως σε επανορθωτικό δημοσίευμα στο αμέσως επόμενο καθημερινό Φύλλο σας, αλλά και στο Φύλλο της επομένης Κυριακής στις 9.6.2019, σύμφωνη με το περιεχόμενο της παρούσας, προς αποκατάσταση της αλήθειας και της πληγείσας τιμής και υπόληψής μου, β) σε δημόσια δήλωση συγγνώμης για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά σε βάρος μου παρουσιάστηκαν στο άρθρο των δημοσιογράφων της εφημερίδας σας, τα οποία υιοθέτησαν πλήρως, άλλως, σε περίπτωση, που παρέλθει άπρακτη η τεθείσα προθεσμία, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ρητά ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου εναντίον σας. Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνους στους οποίους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση της και για κάθε νόμιμη συνέπεια, αντιγράφοντάς την ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει».

 

Πηγή: ΑΠΕ