ΟΗΕ: Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποφέρει από «ψυχολογικά βασανιστήρια»


«Ψυχολογικά βασανιστήρια» στον Τζούλιαν Ασάνζ καταγγέλλει ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που σημειώνει ότι έχει γίνει εις βάρος του εκστρατεία δυσφήμισης από ΜΜΕ, δικαστές και υψηλόβαθμους πολιτικούς.

Ο Νιλς Μέλτσερ, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια που επισκέφθηκε τον Ασάνζ σε μια υψίστης ασφαλείας φυλακή του Λονδίνου στις 9 Μαΐου, εξέφρασε ανησυχία για τις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του Ασάνζ και επανέλαβε μια έκκληση να μην εκδοθεί.

Χθες, ο Ασάνζ ήταν πολύ άρρωστος για να εμφανιστεί με βιντεοσύνδεση από τη βρετανική φυλακή που κρατείται σε ακρόαση για το αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο δικηγόρος του Γκάρεθ Πιρς. Βρίσκεται στη νοσοκομειακή πτέρυγα της φυλακής.

«Ο Ασάνζ έχει εκτεθεί, για μια περίοδο πολλών ετών, σε όλο και πιο σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τα σωρευτικά αποτελέσματα των οποίων μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια», ανέφερε σε μια δήλωση ο Μέλτσερ.

«Η υγεία του έχει επηρεαστεί σοβαρά από το περιβάλλον που έχει εκτεθεί»

Ο Ελβετός καθηγητής νομικής, που είναι ένας ανεξάρτητος ειδικός, συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στη φυλακή από δύο ιατρικούς εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στην εξέταση πιθανών θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, αναφέρεται στη δήλωση. Μίλησαν ιδιωτικά με τον Ασάνζ και πραγματοποίησαν μια «ενδελεχή ιατρική εκτίμηση».

«Ήταν προφανές πως η υγεία του κ. Ασάνζ έχει επηρεαστεί σοβαρά από το υπερβολικά εχθρικό και αυταρχικό περιβάλλον στο οποίο έχει εκτεθεί για τόσο πολλά χρόνια», δήλωσε ο Μέλτσερ.

«Επιπλέον των σωματικών παθήσεων, ο κ. Ασάνζ είχε όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, περιλαμβανομένου του υπερβολικού στρες, της χρόνιας αγχώδους διαταραχής και του έντονου ψυχολογικού τραύματος.»

Αντίθετος στην έκδοσή του στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ, ενώ του έχει απαγγείλει κατηγορίες για κατασκοπία, για παράνομη δημοσίευση ονομάτων απόρρητων πηγών και για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για την απόκτηση πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες. Αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ που επισύρουν φυλάκιση πολλών δεκαετιών αν καταδικαστεί.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Ασάνζ θα εκτεθεί σε αληθινό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη και της απαγόρευσης βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», είπε ο Μέλτσερ.

«Αδιάκοπη, ασυγκράτητη εκστρατεία δημόσιας διαπόμπευσης»

Ο Ασάνζ «κατέλαβε» τα πρωτοσέλιδα το 2010, όταν τα WikiLeaks δημοσίευσαν ένα απόρρητο βίντεο του στρατού των ΗΠΑ που δείχνει μια επίθεση του 2007 από ελικόπτερα Απάτσι στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters.

«Από τότε (το 2010), διεξάγεται μια αδιάκοπη, ασυγκράτητη εκστρατεία δημόσιας διαπόμπευσης και δυσφήμησης σε βάρος του κ. Ασάνζ, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Σουηδία και, πιο πρόσφατα, στον Ισημερινό», δήλωσε ο Μέλτσερ, υποδεικνύοντας τον Τύπο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και μη κατονομαζόμενους υψηλόβαθμους πολιτικούς και δικαστές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.