ΠΑΤΡΑ: Έκθετος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ για την παρουσία του σε κομματικές συγκεντρώσεις του Τσίπρα – Δυσαρέσκεια στην ΕΛΑΣ

Δυσαρέσκεια επικρατεί στους κόλπους της αστυνομίας μετά την φυσική παρουσία του αρχηγού της Αριστείδη Ανδρικόπουλου σε κομματικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την προσπάθειά του να δικαιολογήσει και να υποβαθμίσει την παρουσία του σ’ αυτές, πρόκειται για θεσμικό ατόπημα.

Αρχικά, φωτογραφίες εμφάνισαν τον κ.Ανδρικόπουλο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συγκέντρωσης του Συντάγματος. Φορώντας τα πολιτικά του συνομιλούσε σε φιλικό κλίμα με πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

arxigos_main02

 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, έγινε γνωστό ότι δεν ήταν η παρθενική του συμμετοχή. Είχε παρεβρεθεί και στην κομματική εκδήλωση της Ξάνθης, καθώς πριν από αυτήν είχε πραγματοποιήσει επιθεώρηση στα σύνορα με την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη. Μετά την δημοσίευση των φωτογραφιών και τα ερωτήματα που αυτές ήγειραν, επιχείρησε να απαντήσει.

video1

Ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν εκεί εν ώρα καθήκοντος, «στο πλαίσιο των εποπτικών του καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης». Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ίσχυε, ο αρχηγός της αστυνομίας όφειλε να φοράει τη διακριτική του στολή και να βρίσκεται σε κάποιου είδους υπηρεσιακή επαγρύπνηση και σε επαφή με αστυνομικούς.

Αντιθέτως, εκείνος παρακολουθούσε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από τις πρώτες θέσεις, περιστοιχισμένος από το πρωθυπουργικό επιτελείο, με μία εμφανώς χαλαρή διάθεση που ούτε άρμοζε, ούτε και παρέπεμπε στον ρόλο και στο αξίωμά του. Η επίσημη ανακοίνωσή του, μάλιστα προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση.

Και στο Αγρίνιο, μετά την Ξάνθη και την κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή στο Σύνταγμα, ήταν παρών ο αρχηγός της Αστυνομίας Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Μέσα σε λίγες ώρες αποκαλύφθηκαν φωτογραφίες του αρχηγού της Αστυνομίας να δίνει το παρών σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Αλέξη Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι ο κ.Ανδρικόπουλος «εποπτεύοντας τα μέτρα ασφαλείας» έχει παραστεί σε περισσότερες συγκεντρώσεις του κ.Τσίπρα από πολλά στελέχη του κόμματος.

agriss

 

Σε μία εποχή που οι δεκάδες επιθέσεις αντιεξουσιαστών – μπαχαλάκηδων, χωρίς να υπάρξουν συλλήψεις και αποτροπή,έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία μία αίσθηση ανασφάλειας, ο κ.Ανδρικόπουλος κάνει λόγο για «προσωπική εποπτεία του σχεδιασμού και της ανάπτυξης αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας».

Οι σχεδιασμοί του πάντως δεν φαίνεται να αποδίδουν αν κρίνει κανείς την ανασφάλεια που επικρατεί στις περιοχές που επικαλείται. Να σημειωθεί ότι ο κ.Ανδρικόπουλος βρέθηκε στην κορυφή της Ελληνικής Αστυνομίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την τραγωδία που έπληξε το Μάτι καιστοίχισε δεκάδες ζωές. Δεν ήταν μυστικό, μάλιστα, ότι ο ίδιος βρισκόταν ιδιαίτερα κοντά στο κυβερνών κόμμα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει την τοποθέτησή του κομματική.

Το τελευταίο διάστημα, ο ίδιος έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές στην ΕΛΑΣ με πολλές δυσμενείς μετακινήσεις στελεχών που –σύμφωνα με πηγές– έχουν πλήξει την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας. Σφοδρή κριτική του έχει ασκηθεί και εκ των έσω για την ιδιαίτερα χαλαρή αντιμετώπιση των δεκάδων επιθέσεων από μπαχαλάκηδες. Επιπλέον, σχολιάζεται αρνητικά και η –κατά τους επικριτές του– μη ορθολογική κατανομή αστυνομικών, αλλά και άλλες στρατηγικές που έχουν προκαλέσει δυσφορία στους κόλπους της ΕΛΑΣ.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός έχει χάσει σημαντικούς υποστηρικτές εντός της αστυνομίας. Τον κατηγορούν για εκλεκτικές συγγένειες με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες επηρεάζουν την κρίση και την αποτελεσματικότητά του. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μάλιστα, εντείνονται οι ψίθυροι εκείνων που ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι, υποστηρίζοντας ότι έχει χάσει το κύρος του και ότι το τελευταίο περιστατικό πλήττει το γόητρο της ΕΛΑΣ.

Ανώτεροι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι η παρουσία του στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά και σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα που τιμωρείται με ποινή, καθώς σύμφωνα με τον ΠΔ 120/2008 ορίζεται σαφώς ότι «οι οποιασδήποτε μορφής δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ ή κατά πολιτικών κομμάτων, ή πολιτικών προσώπων επισείει την ποινή της αργίας με απόλυση. Αρμόδιος να διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του αρχηγού της ΕΛΑΣ είναι ο εκάστοτε υπουργός Δημόσιας Τάξης».

Αρχηγείο ΕΛΑΣ: Ο αρχηγός πήγε για να εποπτεύσει τα μέτρα

Στο πλαίσιο των εποπτικών του αρμοδιοτήτων ως προς τα μέτρα τάξης, το σχεδιασμό και την τήρησή τους βρέθηκε στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα ο αρχηγός της Αστυνομίας, Αριστείδης Ανδρικόπουλος.
Ειδκότερα, σε ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αναφέρονται τα εξής:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

H παρουσία του κ. Αρχηγού και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος στην παραπάνω συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εποπτικών τους καθηκόντων και του επιτόπιου ελέγχου των αστυνομικών μέτρων για την ομαλή διεξαγωγή της συγκέντρωσης,
Tην ίδια ημέρα, ανάλογη παρουσία της Ηγεσίας υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη, στην συγκέντρωση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπου τα μέτρα επόπτευσε και ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Γενικότερα, το επιχειρησιακό μοντέλο που έχει προκριθεί από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, βασίζεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας σε χώρους όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρχει προσωπική αντίληψη και εποπτεία των μέτρων καθώς και εντολές και οδηγίες για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης.

Στο πλαίσιο αυτό και στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου ο κ. Αρχηγός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε και επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε προεκλογικά κέντρα και χώρους πολιτικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε μία από τις επισκέψεις αυτές, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, τον Α’ Βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, επόπτευσε προσωπικά την ανάπτυξη των αστυνομικών μέτρων σε προεκλογικά κέντρα υποψηφίων στο κέντρο της Αθήνας, όπου μάλιστα συνάντησε και συνομίλησε με υποψηφίους, όπως ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας δεν αφορά μόνο σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, καθώς ο κ. Αρχηγός εποπτεύει προσωπικά το σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστυνομικών μέτρων σε διάφορες περιπτώσεις, όπως στο λόφο Φιλοπάππου και στο Πεδίον του Άρεως, ενώ έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες στους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας και στους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές να παρευρίσκονται προσωπικά σε όλες τις ανάλογες εκδηλώσεις και συμβάντα μείζονος σημασίας.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, όπως προσδιορίζονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Σώματος και οποιεσδήποτε διαφορετικές ερμηνείες ή προσεγγίσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.