ΣΥΡΙΖΑ: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν προεξοφλεί πολιτικές εξελίξεις

«Το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών δεν προεξοφλεί πολιτικές εξελίξεις» ήταν η πρώτη αντίδραση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ για τα exit polls που δείχνουν μέση διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του κυβερνώντος κόμματος.

«Θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης» σχολίαζαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ανέφεραν χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου, όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικής εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί στρατηγική ήττα» σχολίαζε εξάλλου κορυφαίο στέλεχος του κόμματος για τα ευρήματα των exit polls στις ευρωεκλογές που δείχνουν μέση διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τηρούν στάση αναμονής για το πού θα κάτσει η «μπίλια» της διαφοράς τις επόμενες ώρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να καθορίζει ανάλογα τη στάση του για τo ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι μετά τη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε για τις πληροφορίες των exit polls, και παρέπεμπε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, λέγοντας ότι οι τότε δημοσκοπήσεις «δεν είχαν προβλέψει την πολύ μεγαλύτερη διάφορα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ».

Πάντως, στη ΝΔ σημείωναν ότι ασχέτως της τελικής διαφοράς, ποτέ σε ευρωεκλογές που προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών ο νικητής δεν κέρδισε με διαφορά μεγαλύτερη του 3-4%. Αν λοιπόν η διαφορά υπερβεί αυτό το όριο, λένε ότι θα είναι πολιτικά κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.