Ξαφνικά υπαινιγμοί για πρόωρες εκλογές από Τσίπρα-Βερναρδάκη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της Κυριακής άφησε ο Αλέξης Τσίπρας μερικά 24ωρα μετά τον αντίστοιχο υπαινιγμό που έκανε ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το δίλημμα που θέτει για έγκριση ή απόρριψη των μέτρων που έχει εξαγγείλλει και εφαρμόζει, ανέφερε ότι «με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουμε σε μία συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει, αλλά τελικά όλα θα κριθούν στις εθνικές κάλπες».

Είναι αδιευκρίνιστο αν οι δηλώσεις Τσίπρα αποτελούν πολιτικό΄ελιγμό ή μπλόφα του Αλέξη Τσίπρα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δελεάσει τους απογοητευμένους και αναποφάσιστους ή αν πρόκειται για παραδοχή της επερχόμενης ήττας που υποδεικνύεται από όλες τις δημοσκοπήσεις και προαναγγελία άμεσων πολιτικών εξελίξεων.

 

Η συζήτηση που αφορούσε τις εκλογές ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά σε σχετικη έρωτηση:

«Θέλω να σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος.

Διότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να είναι αυτές οι ευρωπαϊκές εκλογές λίγους μήνες πριν το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα να ζητά επιμόνως η αντιπολίτευση την καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της και εμείς να έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο οικονομικό για το 2019 και το 2020 που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λιτότητας δίνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, είναι φανερό ότι την Κυριακή ο κόσμος μπορεί να μην ψηφίζει για κυβέρνηση αλλά ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο και τις πολιτικές με τις οποίες θα κυβερνηθεί ο τόπος. τα επόμενα χρόνια και πόσο μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει το δικό του πολιτικό σχέδιο ή κατά λάθος ή εξ επίτηδες, αυτό είανι ένα θέμα που θα κρίνει η ιστορία, και έχει αναδείξει το δικό του πολιτικό σχέδιο.

Άρα, λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να βγω και να πω στον ελληνικό λαό “ξέρετε δεν τρέχει και τίποτα όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα”. Εγώ λέω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια και επίγνωση του τι σημαίνει αυτό που λέω ότι στο βαθμό που εγώ ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, την 13η σύνταξη, τη μείωση της φορολογίας και το 2019 και το 2020, αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού σε αυτά τα μέτρα θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω και θα είναι και βέβαιο ότι ό,τι και αν γίνει στις εθνικές εκλογές θα έχει κατοχυρωθεί η έγκριση του ελληνικού λαού σε αυτά. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά».

«Κρίνεται ένα πολιτικό σχέδιο στην κάλπη. Έχει πολύ μγάλη διαφορά. Σε 3 μήνες θα βγει ο πρωθυπουργός. Ή θα επανεκλεγώ εγώ ή θα εκλεγεί άλλος. Αλλά το πολιτικό σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε, αν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, τη δύναμη την επόμενη ημέρα, όχι μόνο να μην το αμφισβητήσει κανένας Βέμπερ, κανένας Ρέγκλινγκ, κανένας τραπεζίτης, κεντρικός ή μη κεντρικός, αλλά σημαίνει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

«Μόνο νίκη αλλιώς όλα στο τραπέζι λέτε» επέμειναν οι δημοσιογράφοι με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά:

«Η νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας θα δώσει τη δύναμη τόσο να νομιμοποιηθούν όσο και να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερα. Σας είπα, θα υπάρχουν περιθώρια για μέτρα στήριξης και θα μου δώσει και τη δύναμη να αποτρέψω την εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη χώρα της εκλογής Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν».

«Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας τίθεται σε αμφισβήτηση το σχέδιο αυτό γιατί δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση» παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι με τον πρωθυπουργό να απαντά:

«Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα επαναλάμβάνω ότι μπαίνουμε σε μια συζήτηση η οποία δεν μπορώ να πω ότι που θα καταλήξει. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια. Αλλά η τελική κατάληξη μην έχετε αμφιβολία θα είναι στις εθνικές κάλπες οι οποίες είναι προγραμματισμένες στο τέλος της τετραετίας».

Η δήλωση Βερναρδάκη

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Χριστόφορος Βερναρδάκης σε συνέντευξη του στο κανάλια ITV των Ιωαννίνων επίσης δεν είχε αποκλείσει πολτικές εξελίξεις τον Ιούνιο.

Ο διάλογος που είχε ο κ. Βερναρδάκης με τον δημοσιογράφο είχε ως εξής:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις στην χώρα τον Ιούνιο. Δηλαδή, να υπάρξουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο;

Βερναρδάκης: Όλα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική.

Η επίμαχη δήλωση στο 11:10