Αιχμές σε πολιτισμένο κλίμα στο debate των υποψηφίων Περιφερειαρχών

Η σκηνή του πολυχώρου «Ρόγιαλ» ήταν έτοιμη να δεχτεί τους επτά υποψηφίους περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας από νωρίς.
Και οι επτά ήταν συνεπείς στο τηλεοπτικό ραντεβού τους με τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αλλοι συνοδεύονταν από επιτελικά τους στελέχη και άλλοι όχι. Κάποιοι αντάλλαξαν χειραψίες και άλλοι ούτε βλέμματα. Ορισμένοι δε απέφυγαν ακόμα και την τυχαία συνάντηση, πριν την έναρξη της συζήτησης. Στάση, η οποία μας προϊδέασε ότι η αναμέτρηση που συνδιοργάνωσαν το ΙΟΝΙΑΝ TV, η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, το THEBEST. GR και το ΑΧΕΛΩΟΣ TV, δεν θα εξελίσσονταν σε φιλικό κλίμα.
Το κάλεσμα της Ολγας Σοφού (Ιόνιαν TV) για την κλήρωση πώς θα καθίσουν υποψήφιοι, δημοσιογράφοι και ποιος θα ρωτήσει ποιον, συνέβαλε ώστε τα μέτωπα να έρθουν λίγο πιο κοντά.
«Πρώτος επειδή θα κόψω πρώτος το νήμα» αναφώνησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όταν κληρώθηκε να καθίσει πρώτος στο πάνελ. Μάλιστα δίπλα του κληρώθηκε να καθίσει ο Χρήστος Κοσίνας της Αριστερής Παρέμβασης-Αντικαπιταλιστικής Κίνησης (ΑΡΠΑ). Η ιδεολογική τους συγγένεια αποτυπώθηκε και στις τοποθετήσεις τους σε σημείο που αναζητήσαμε το λόγο ύπαρξης δύο συνδυασμών.
Η ατάκα του κ. Καραθανασόπουλου αποτέλεσε αφορμή για να σπάσει ο πάγος. Ολοι έλαβαν τις θέσεις τους, οι σημειώσεις άνοιξαν και ο Νίκος Γιαπρακάς, δημοσιογράφος του ΙΟΝΙΑΝ TV και συντονιστής της αναμέτρησης, έδωσε το σύνθημα της έναρξης. Τις ερωτήσεις στους υποψηφίους υπέβαλλαν οι δημοσιογράφοι Μαρίνα Ριζογιάννη (Πελοπόννησος), Κωνσταντίνα Τσίχλα (The Best Portal), Λίνα Μπάστα (Ιonian TV), Παντελής Κούτσικος (Αχελώος TV).
Παρά την αρχική ατμόσφαιρα η συζήτηση εξελίχτηκε σε ιδιαίτερα πολιτισμένο επίπεδο με τους υποψηφίους άλλοτε να απαντούν με ακρίβεια στο ερώτημα που τους τέθηκε και άλλοτε να βάζουν τα αλλά που τους έδιναν τη δυνατότητα να πουν αυτό που ήθελαν. Πάντως είπαν πολλά ενδιαφέροντα, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις. Στα θετικά η έκφραση της διάθεσης συνεργασίας όπου το επιβάλλει το καλό του τόπου μας.
>Οπως ήταν αναμενόμενο, τα περισσότερα βέλη δέχτηκε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Σε αυτόν τέθηκαν και οι περισσότερες ερωτήσεις από τους συνυποψήφιούς του, όπως προέβλεπε ο τέταρτος γύρος της συζήτησης στον οποίο δεν έλαβε μέρος ο Ν. Καραθανασόπουλος με την αιτιολογία ότι δεν έχει νόημα από τη στιγμή που η διαδρομή του καθενός είναι γνωστή.
  • Ο Κώστας Γ. Παπακωνσταντίνου της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» ζήτησε από τον Νεκτάριο Φαρμάκη «ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ» να πάρει θέση για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών και αν θα συναινέσει στο να γεμίσουν οι ακτές μας από επιχειρήσεις. Η απάντηση που πήρε ήταν ότι αυτό θα το καθορίσει η δυνατότητα συνύπαρξης των υδατοκαλλιεργειών με την τουριστική ανάπτυξη.
  • «Μέχρι τώρα ήσασταν δίπλα μας στις διεκδικήσεις για την Πατρών – Πύργου και για τους πλειστηριασμούς των κατοικιών. Αύριο θα είστε μαζί μας, για παράδειγμα, στην ανάπλαση του εργοστασίου του Λαδόπουλου;» ρώτησε ο Απ. Κατσιφάρας τον Βασίλη Χατζηλάμπρου, της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» για να πάρει την απάντηση «είμαστε απέναντι στην κοροϊδία. Θα είμαστε μαζί σας στα θέματα που πάνε τον τόπο μπροστά».
  • «Υπηρετώ και υπηρετούσα την Αυτοδιοίκηση και μόνον αυτήν. Υπηρετώ την Περιφέρειά μου και όχι τον πολιτικό οργανισμό, που με στηρίζει και με τον οποίο δεν θα διστάσω να συγκρουστώ εάν δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας» απάντησε ο Ν. Φαρμάκης στο ερώτημα του Β. Χατζηλάμπρου πώς θα ξεφύγει από τον μνημονιακό κλοιό που υπηρετούν όλοι οι άλλοι.
  • Δεν έλειψαν και οι προκλήσεις, όπως αυτή του Ν. Φαρμάκη στον Απόστολο Κατσιφάρα. «Πάμε μαζί να καταδικάσουμε τον κ. Σπίρτζη για τον εμπαιγμό της Πατρών-Πύργου;» Και η απάντηση: «Η αρνητική εξέλιξη αυτής της ιστορίας ξεκινάει από το 2013, τότε που απεντάχθηκε η σύμβαση παραχώρησης. Τότε αντιδράσαμε, όπως και το 2016 που ο κ. Σπίρτζης έκανε 8 κομμάτια την εργολαβία. Και σήμερα και αύριο θα κάνω. Θα συνεχίσω να διεκδικώ και θα συμπορεύομαι με όποιον υπηρετεί τα συμφέροντα της Περιφέρειάς μας».
  • «Η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι έχει απορροφήσεις εκατομμυρίων. Οι πολίτες όμως δεν βλέπουν αυτά να έχουν αντίκρισμα σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Πού έχουν πάει τα χρήματα αυτά;» ρώτησε ο Κώστας Σπηλιόπουλος, επικεφαλής της «Δυτικής Ελλάδας ΜΠΡΟΣΤΑ» τον Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος άλλωστε μονοπώλησε και την κριτική του σχεδόν στο σύνολο των απαντήσεών του.
Η αντιπαράθεση έκλεισε με θετικό πρόσημο και με τους υποψηφίους, έστω και τυπικά, να ανταλλάσσουν καληνυχτίσματα.