Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε στη Βουλγαρία τον αγωγό IGB που παλιά κατήγγειλε και πολέμησε

Την σημασία του κάθετου αγωγού φυσικού αερίου IGB, το έργο που εγκαινίασε χθες στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας, μαζί με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία της περιοχής, υπογράμμισε σε πανηγυρικούς τόνους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνοντας, οτι «ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, ο East-Med, ο υπό σχεδίαση σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο αντίστοιχος σταθμός στη Ρεβυθούσα ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, ο Turkish Stream 2, είναι έργα που ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της Eλλάδας, τη φίλης Βουλγαρίας και μαζί της ευρύτερης περιοχής».

Αυτό που ξέχασε όμως, είναι ότι ο αγωγός είναι έργο που σχεδίασε, προώθησε και χρηματοδότησε -την περίοδο 2011-2014- το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ξέχασε επίσης ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλαν και καταψήφισαν όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το παρελθόν του αγωγού και τον τρόπο που αντέδρασε στα σχέδια τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε να μας θυμίσει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, σε δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2011, κατήγγειλε την ίδρυση της εταιρείας του αγωγού IGB (από ΔΕΠΑ – EDISON – BEH), ενώ καταψήφισε και τον ιδρυτικό νόμο 4001/2011.

Τι έλεγε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας
Ανάλογα εχθρική στάση κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας και όταν εντάχθηκε ο αγωγός στα Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και όταν το 2013 υπογράφηκε η αδειοδότηση του αγωγού.

Οταν τον Δεκέμβριο του 2014 υπογράφηκε στις Βρυξέλλες η Κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, για επέκταση του αγωγού IGB προς Ρουμανία, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης, την κατήγγειλε, ενώ επίσης με αρνητικές δηλώσεις αντιμετώπισε και την προσωπική επιστολή που έστειλε στην Αθήνα ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Tomislav Donchev, που σημείωνε οτι ο αγωγός θα ήταν έτοιμος για εμπορική λειτουργία, το αργότερο μέσα στο 2017.

Και ο Γιάννης Μανιάτης πρόσθεσε στην δήλωσή του: «Σήμερα, ο πολλάκις απρεπής Αλ. Τσίπρας, με απύθμενο θράσος προσπάθησε να οικειοποιηθεί όχι μόνο τον IGB, αλλά και όλα τα ενεργειακά έργα ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2011-14. Παρουσίασε ως δικά του έργα τον TAP, τον «Κάθετο Διάδρομο», τον EASTMED, τη Μονάδα Υγροποιημένου Αερίου Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας. Όλα αυτά τα έργα, τα οποία δρομολογήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε. την περίοδο που ο Αλ.Τσίπρας και η παρέα του τα καταψήφιζε στη Βουλή και μας κατηγορούσε ως Γερμανοτσολιάδες.»

Ο αγωγός IGB θα συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο του TAP

Πηγή: iefimerida.gr