Νέες απειλές Τραμπ: Το Ιράν θα αντιμετωπιστεί με μεγάλη δύναμη

Με “μεγάλη δύναμη” θα αντιμετωπιστεί το Ιράν, διεμήνυσε τη Δευτέρα ο Τραμπ εάν αποπειραθεί να βλάψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τηρεί πολύ εχθρική στάση έναντι της Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ πρόσθεσε μολαταύτα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για μια εκδήλωση στην Πενσιλβάνια πως συνεχίζει να έχει την πρόθεση να αρχίσει συνομιλίες με τους ιρανούς ηγέτες «όταν είναι έτοιμοι» για αυτές.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποπτεύεται ότι σιίτες παραστρατιωτικοί με σχέσεις και πιθανόν ενθάρρυνση από το Ιράν εκτόξευσαν ρουκέτα στην οχυρωμένη και αυστηρά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης προχθές Κυριακή, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες σε αυτήν χθες Δευτέρα.

Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, είπαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί ακόμη να εξακριβώσει ποια ακριβώς ήταν η οργάνωση που εκτόξευσε τη ρουκέτα Κατιούσα και σε ποιον βαθμό υπήρξε, εάν υπήρξε κάποια, ιρανική ανάμιξη.

Η ρουκέτα έπεσε μέσα στην Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται τα κτίρια της ιρακινής κυβέρνησης και ξένες πρεσβείες, πάντως δεν προκάλεσε απώλειες. Η επίθεση προστέθηκε σε μια σειρά ενεργειών που η Ουάσινγκτον διατείνεται ότι έγιναν από οπαδούς ή ενεργούμενα του Ιράν.

Η κυβέρνηση του Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες περί ανάμιξης της χώρας σε επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα. Σύμμαχοι του Ιράν στο ιρακινό πολιτικό σκηνικό εξάλλου έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση στην Πράσινη Ζώνη την Κυριακή.

Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Δευτέρα ότι το Ιράν ευθύνεται για πρόσφατες εχθρικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «συντριπτική στρατιωτική αντίδραση» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος εδώ και χρόνια τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πολύ πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Τεχεράνης.

«Είναι σαφές ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Ιράν επιτέθηκε σε πετρελαιαγωγούς και σε πλοία άλλων χωρών και βρίσκεται πίσω από τις απειλές εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ», υποστήριξε ο Γκρέιαμ μέσω Twitter.

«Εάν οι ιρανικές απειλές εναντίον αμερικανικού προσωπικού και [αμερικανικών] συμφερόντων υλοποιηθούν, θα προχωρήσουμε σε μια συντριπτική στρατιωτική αντίδραση», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από μια επίθεση με τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ενός σαουδαραβικού πετρελαιαγωγού, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η επίθεση αυτή έγινε μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις «πράξεις δολιοφθοράς» στον Κόλπο για τις οποίες δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, οι οποίες είχαν στόχο, μεταξύ άλλων και σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια.

Επισήμως, η Ουάσινγκτον δεν προσάπτει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές στην Τεχεράνη, αλλά έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι προετοιμάζει επιθέσεις, κυρίως μέσω ενδιαμέσων ή «συνεργών» του, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, ιδίως στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ των συνομιλιών και της διπλωματίας, αλλά όχι υπό τις σημερινές συνθήκες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA αργά το βράδυ της Δευτέρας.

«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι κατάλληλη για συνομιλίες και η επιλογή μας είναι η αντίσταση και μόνο», δήλωσε ο πρόεδρος Ρουχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε νωρίτερα χθες Δευτέρα ότι το Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη δύναμη» εάν αποπειραθεί να κάνει οτιδήποτε εναντίον των συμφερόντων της χώρας του στη Μέση Ανατολή και έκρινε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τηρεί πολύ εχθρική στάση έναντι της Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ πρόσθεσε μολαταύτα απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για να μιλήσει σε εκδήλωση στην Πενσιλβάνια πως συνεχίζει να έχει την πρόθεση να διεξαγάγει συνομιλίες με τους ιρανούς ηγέτες «όταν είναι έτοιμοι» για αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ