Βόρεια Κορέα: Ανθρωπιστική βοήθεια 8 εκατ. δολαρίων από τη Σεούλ

Την γρήγορη αποστολή τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού στη Βόρεια Κορέα, συνολικής αξίας 8 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης της Νοτίου Κορέας, Λι Σανγκ Μιν.

Η βοήθεια θα προορίζεται για τα παιδιά στη Βόρεια Κορέα και θα αποσταλεί μέσω του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) και της UNICEF για να μοιραστεί το ταχύτερο στα παιδιά και στις εγκύους στη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας μελετά την αποστολή ευρύτερης επισιτιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 ετών. Η παραπάνω βοήθεια θα αποσταλεί στην απομονωμένη χώρα είτε απευθείας, είτε μέσω του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.

Την παραδοχή πως η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τροφίμων εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν την περασμένη εβδομάδα.

«Η κυβέρνηση θα συζητήσει πρώτα με διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την παροχή βοήθειας και θα λάβει μέτρα, ώστε η βοήθεια να φθάσει (στη Βόρεια Κορέα) σύντομα», δήλωσε ο Λι και πρόσθεσε: «Για την άμεση αποστολή βοήθειας, θα εξετάσουμε το ζήτημα ενώ θα συγκεντρώνουμε τις απόψεις των πολιτών μας».

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, έχει εκφράσει την ελπίδα πως η αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα θα τονώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα μετά την τελευταία συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον «ελέω θεού» ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, τον Φεβρουάριο στο Ανόι, η οποία απέβη άκαρπη.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει τους συμμάχους τους να διατηρήσουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, μέχρι η χώρα να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση στην κορεατική χερσόνησο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δήλωσε πρόσφατα πως η Ουάσινγκτον δεν έχει σχέδια να αναμιχθεί σε περίπτωση που η Νότια Κορέα προχωρήσει σε επισιτιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζουν «σοβαρή έλλειψη τροφίμων», μετά τη χειρότερη συγκομιδή της τελευταίας δεκαετίας. Το Σάββατο η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun κάλεσε τους αγρότες να πραγματοποιήσουν τους κρατικούς στόχους στην παραγωγή τροφίμων, ενάντια σε «εχθρικές δυνάμεις που δεν θέλουν να ευημερήσουμε και επιθυμούν οι άνθρωποί μας να υποστούν ελλείψεις τροφίμων, ώστε να καταστρέψουν την πίστη τους στον σοσιαλισμό».