Euroleague: Ο τίτλος στην ΤΣΣΚΑ – Ρεκόρ για τον Ιτούδη

Σε έναν θεαματικό τελικό που θα μείνει για πολλά χρόνια στη μνήμη των φιλάθλων, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Ιτούδη επικράτησε 91-83 της Εφές στη Βιτόρια και επιστρέφει στο θρόνο της στην Euroleague μετά από 3 χρόνια!

Με πρωταγωνιστές τους Κλάιμπερν, Χίγκινς (20 πόντοι έκαστος), η «ομάδα του στρατού» κατέκτησε για 8η φορά στην ιστορία της την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης! Με 14/22 τρίποντα ολοκλήρωσαν τον τελικό οι νικητές!

Αξιέπαινη η προσπάθεια της ομάδας του Αταμάν, που βρέθηκε σε τελικό για πρώτη φορά, ωστόσο της έλειψε το καθαρό μυαλό στις κρίσιμες στιγμές και η βοήθεια από παίκτες όπως ο Μίσιτς και ο Μοερμάν. Στους 29 πόντους σταμάτησε ο συγκινητικός Λάρκιν.

Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, μαζί με τον Δημήτρη Ιτούδη αλλά και τον Αντρέι Βατούτιν, έστησαν τρελό πάρτι στα αποδυτήρια για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Με πολλή σαμπάνια, μπουγέλα, χορό και τραγούδι πανηγύρισαν τη μεγάλη τους επιτυχία.

 

Το ρεκόρ του Ιτούδη

Ο τελικός της Βιτόρια άφησε πίσω του ένα σπουδαίο επίτευγμα για τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος έφτασε τους δύο τίτλους στην Ευρωλίγκα και έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που πετυχαίνει κάτι ανάλογο.

Ο 48χρονος τεχνικός είχε πανηγυρίσει το πρώτο του τρόπαιο στη διοργάνωση το 2016, ενώ το έχει σηκώσει 5 ακόμα φορές ως βοηθός του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ο δεύτερος Έλληνας κόουτς που έχει κατακτήσει Ευρωλίγκα (2013). Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται φυσικά ο Ομπράντοβιτς, ο οποίος μετράει 9 τρόπαια!

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο Κάιλ Χάινς μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ παικτών, που έχει σηκώσει τουλάχιστον 4 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο (2012, 2013, 2016, 2019). Αξιοπρόσεκτο πως ο 32χρονος σέντερ έγινε ο πρώτος παίκτης που κατακτά τη μοντέρνα έκδοση της Ευρωλίγκας από δύο φορές με δύο διαφορετικές ομάδες (Ολυμπιακό, ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Τα κλάματα μετά τη νίκη

Ενδεικτική του πώς αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους της ΤΣΣΚΑ ο Δημήτρης Ιτούδης ήταν η αντίδραση του προέδρου της ρωσικής ομάδας μετά το τελευταίο σφύριγμα των διαιτητών.

Ο Αντρέι Βατούτιν έσπευσε έσπευσε να αγκαλιάσει τον Έλληνα τεχνικό και ενώ έκλαιγαν και οι δύο του φώναξε «με έκανες περήφανο, όπως μου είχες υποσχεθεί».

 

Ουίλ Κλάιμπερν και Κόρι Χίγκινς ήταν οι κορυφαίοι παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό με την Εφές και «μοιράστηκαν» τα δύο βραβεία. Ο πρώτος αναδείχθηκε MVP του Final Four, έχοντας 18 πόντους, 5 ριμπάουντ στον ημιτελικό με τη Ρεάλ, ενώ στον τελικό σημείωσε 20 πόντους και κατέβασε 5 ριμπάουντ!

Από την άλλη, ο Χίγκινς πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου του τελικού της Ευρωλίγκας, στον οποίο είχε 20 πόντους με 4/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 23 μονάδες αξιολόγησης στο ειδικό σύστημα ranking.

 

https://twitter.com/EuroLeague/status/1130213361847820288