Δήλωση του Νίκου Παπαδημάτου για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων

Η Μνήμη των Ποντίων συμπολιτών μας αφορά όλους

«Η επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων μας αφορά όλους» ανεφέρει σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Νίκος Παπαδημάτος.

Η πλήρης δήλωση του Ν. Παπαδημάτου έχει ως εξής:

«Η 19η Μαΐου είναι μια ημέρα μνήμης.  Ο ελληνισμός τιμά την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά και καταγεγραμμένα. Μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες ελληνοπόντιων εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους.

Η ανείπωτη αυτή τραγωδία είχε ένα ευεργετικό αποτέλεσμα. Οι επιζήσαντες ελληνοπόντιοι έφτασαν στη μητέρα πατρίδα και μέσα σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες μεγαλούργησαν.

Οι Πόντιοι που έφτασαν στην Πάτρα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποτέλεσαν οργανικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας, εισέφεραν πολιτισμό και αξίες και πλούτισαν την τοπική κοινωνία. Οι φίλοι απόγονοί τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και με ιδιαίτερη ικανοποίηση βιώνουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της ιστορικής μνήμης τους.

Η Πάτρα είμαστε όλοι μας. Αυτόχθονες, Αχαιοί, Αρκάδες, Ηλείοι, Επτανήσιοι, Αιτωλοακαρνάνες, Πόντιοι και Μικρασιάτες κι όλοι όσοι βρέθηκαν ή επέλεξαν την Πάτρα για πατρίδα της. Όλοι μαζί είμαστε το πρόσωπο της πόλης, αλλά σήμερα είναι η ημέρα των αδελφών μας Ποντίων.

Η επέτειός τους είναι και δική μας».