Δύσκολος ο Ιούνιος μετά τα «καμπανάκια» από τους δανειστές

Μόνο «χαλαρό» δεν ήταν το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Eurogroup, δεδομένου ότι απουσίαζε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Χουλιαράκης παρουσίασε τα μέτρα που ψήφισε η Ελλάδα –συνολικού κόστους 1,2 δις. ευρώ- αν και το θέμα «Ελλάδα» δεν ήταν στην ατζέντα. Ο προβληματισμός των δανειστών δεν κρύφτηκε και διατυπώθηκε ξεκάθαρα παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν μάσησε τα λόγια του: Και για την άνοδο των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα μίλησε αλλά και για το ενδεχόμενο κάποιες χώρες να μην στηρίξουν σε αυτή τη φάση την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ εξαιτίας της απόφασης της Ελλάδας να ψηφίσει τα μέτρα χωρίς συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Μάλιστα, δεν «καλύφθηκε» πίσω από το γεγονός ότι το θέμα των ελληνικών μέτρων θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου μετά την έκθεση των θεσμών.

Είπε ξεκάθαρα ότι ναι μεν η αξιολόγηση των μέτρων συνεχίζεται αλλά από την άλλη, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό ότι δεν θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Μάλιστα, ο κ. Ρέγκλινγκ αμφισβήτησε και την χρησιμότητα των μέτρων όσον αφορά στην μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Δηλώσεις για την Ελλάδα έγιναν και από τους τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, υποστήριξε ότι «σκοπεύουμε να συζητήσουμε (για τα μέτρα) τον Ιούνιο στη βάση της έκθεσης για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η Ελλάδα έχει καταγράψει υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι τώρα. Περιμένουμε να γίνει σεβαστή η δέσμευση στο Eurogroup ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «δεν έχουμε πλήρη αξιολόγηση αλλά η προκαταρκτική μας αξιολόγηση δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος θα μπορούσε να μην επιτευχθεί». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «ανησυχούμε και για τη σύνθεση των μέτρων, τα οποία δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

Από την πλευρά του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι «διερευνούμε την δημοσιονομική επίπτωση από την εφαρμογή των μέτρων αλλά και την επίδρασή τους και στην ανάπτυξη αλλά και την αποφυγή των κοινωνικών αποκλεισμών που προφανώς είναι στόχοι που πρέπει να επιτυγχάνονται. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε Πρόγραμμα οπότε η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει την φορολογική πολιτική αλλά και την κατανομή των δαπανών. Στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

Από το περιεχόμενο των δηλώσεων είναι σαφές ότι ο Ιούνιος θα είναι δύσκολος για την κυβέρνηση, καθώς με δεδομένο πλέον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των θεσμών με όποιο τρόπο αυτή εκδηλωθεί. Ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος στο προηγούμενο Eurogroup είχε δηλώσει υπέρμαχος της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, τώρα εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με το αν θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα ή αν θα «μπλοκαριστεί» από χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Ο προβληματισμός των Ευρωπαίων αφορά και τα μέτρα του 2020. Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν το έκρυψε αλλά δεν θέλησε καν να μπει σε αυτή τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί όταν θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2020. Προς το παρόν, το επόμενο «ραντεβού» θα είναι αυτό της 5ης Ιουνίου οπότε και θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος.