Σε νέα τροχιά σύγκρουσης με Βρυξέλλες ο Σαλβίνι για το έλλειμμα: «Θα το υπερβούμε αν χρειαστεί»

Νέα αναταραχή στις αγορές προκαλεί ο Ματέο Σαλβίνι με μια άμεση αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων καθώς προσπαθεί να πάρει την πρωτοβουλία στην καμπάνια ενόψει των ευρωεκλογών υποσχόμενος να «αλλάξει αυτή εντελώς αυτή την Ευρώπη».

«Αν χρειαστεί να σπάσουμε κάποια όρια, όπως το 3% [έλλειμμα του προϋπολογισμού έναντι του ΑΕΠ] ή το 130-140% [κρατικό χρέος έναντι ΑΕΠ] θα προχωρήσουμε», είπε από τη Βερόνα, ένα από τα προπύργια της ακροδεξιάς Λέγκα στη βόρεια Ιταλία. «Μέχρι να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία στο μισό, μέχρι να πιάσουμε το 5% θα δαπανούμε ό,τι πρέπει να δαπανούμε».

Μετά τις δηλώσεις του Σαλβίνι τα ιταλικά κρατικά ομόλογα πήραν την κατρακύλα με το επιτόκιο των διετών να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου τετραμήνου. Η Ιταλία έχει μετά τη χώρα μας την υψηλότερη αναλογία χρέους έναντι ΑΕΠ στην ευρωζώνη, αλλά ο Σαλβίνι κι οι έτεροι λαϊκιστές σύμμαχοί του, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι Ντι Μάιο ανέλαβαν πέρυσι την εξουσία υποσχόμενοι να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο αυξάνοντας τις δαπάνες. Κι ενώ η Κομισιόν έβαλε φρένο στην πρώτη τους απόπειρα τον περασμένο Δεκέμβριο, τα σχόλια του Σαλβίνι στρώνουν το δρόμο για μια νέα κόντρα με τις Βρυξέλλες. Προ ημερών ο Σαλβίνι είχε πει ότι οι φόροι θα πρέπει να μειωθούν έστω κι αν έτσι η Ιταλία υπερβεί το όριο του 3% στην αναλογία του ελλείμματος του προϋπολογισμού έναντι του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν αν δεν αλλάξει η Ρώμη δημοσιονομική πολιτική το έλλειμμά της θα φθάσει του χρόνου το 3,5%.

Σαλβίνι: Ξεπερασμένοι οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ
«Δεν είναι δικό μας το πρόβλημα αν κάποιος διαμαρτυρηθεί στις Βρυξέλλες» διεμήνυσε ο Σαλβίνι με συνέντευξή του στην Corriere della Sera, υποστηρίζοντας ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες είναι «ξεπερασμένοι, παλιοί και επεβλήθησαν από την ΕΕ χωρίς καμία λογική».

Με τη λαϊκιστική ρητορική του ο Σαλβίνι κατόρθωσε τον περασμένο χρόνο να αναδειχθεί σε κυρίαρχη πολιτική φιγούρα στη χώρα του, αλλά το τελευταίο διάστημα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται ο οικονομικός του σύμβουλος, λόγω απωλειών στις δημοτικές εκλογές στη Σικελία και λόγω της νέας επιθετικής στρατηγικής των Πεντάστερων ενόψει των ευρωεκλογών, σημειώνει το Bloomberg. Μολονότι ο Σαλβίνι επικεντρωνόταν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τώρα σε εσωτερικά ζητήματα, πλέον επικεντρώνει και πάλι τα πυρά του στις Βρυξέλλες. «Έχω βαρεθεί αυτή την Ευρώπη που λέει “όχι”, που θέλει να έχουν όλοι επισφαλείς θέσεις εργασίας και να συνταξιοδοτούνται στα 97 για εξοικονόμηση χρημάτων», είπε. «Ας βγουν η Μέρκελ, ο Σόρος και ο Γιούνκερ στη σύνταξη στα 97»…
Πηγή: iefimerida.gr