ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ: Χάνει τις εργολαβίες η «Τοξότης» – Σε αδιέξοδο η διαδικασία υπογραφής των σύμβάσεων για τις δύο εργολαβίες

Σε αδιέξοδο οδηγείται, όπως αναμενόταν άλλωστε, η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων για τις δύο εργολαβίες του οδικού άξονα Πάτρας – Πύργου, που έχουν ανατεθεί από το υπ. Υποδομών στον όμιλο Καλογρίτσα. Σχεδόν ένα μήνα μετά την πρόσκληση του υπουργείου για την ανάθεση των έργων, ο όμιλος Καλογρίτσα δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, δεδομένης της οικονομικής του δυσπραγίας. Αυτή, άλλωστε, διαπιστώνεται και από τις διαδοχικές προσπάθειες, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, των προμηθευτών του να πετύχουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών «Τοξότης» και Ομάδα Κατασκευών.

Παρά την παράταση που χορηγήθηκε από το υπ. Υποδομών, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Καλογρίτσας δεν θα κατορθώσει να αναλάβει τα έργα, με αποτέλεσμα, ήδη, να έχουν γίνει οι πρώτες ανεπίσημες κρούσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου προς τους επόμενους αναδόχους των δύο εργολαβιών, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους. Η εν λόγω εξέλιξη, βέβαια, εκθέτει τους χειρισμούς του υπ. Υποδομών, που επέμεινε να διατηρήσει τον κ. Καλογρίτσα στο συγκεκριμένο έργο παρά τα γνωστά οικονομικά του προβλήματα. Αλλωστε, το ίδιο το υπουργείο είχε αποκλείσει τον κ. Καλογρίτσα από τη δεύτερη και την τρίτη εργολαβία, όπου επίσης είχε μειοδοτήσει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, επικαλούμενο ζητήματα με την αιτιολόγηση των προσφορών που είχε υποβάλει. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης είχε δηλώσει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μόλις προ διμήνου, ότι η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές από την Τρ. Αττικής!

Στην περίπτωση της πρώτης εργολαβίας, που αφορά το τμήμα Πύργος – Δουναίικα, το οποίο δημοπρατήθηκε τη 12η Ιουνίου του 2016, σχεδόν πριν από τρία χρόνια, επόμενος μειοδότης μετά τον όμιλο Καλογρίτσα ήταν η κυπριακή Cyfield με έκπτωση 47,99% (έναντι 53,05% του κ. Καλογρίτσα), ενώ τρίτη ήταν η ιταλική GD Infrastrutture με έκπτωση 47,33%. Ωστόσο, η μεν Cyfield βρίσκεται σε αντιδικία με το υπουργείο με αφορμή τον αποκλεισμό της από έτερη εργολαβία του ίδιου έργου, η δε GD Infrastrutture έχει αποσυρθεί από την εν λόγω εργολαβία, μην προχωρώντας σε ανανέωση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής της. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 67,2 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην τέταρτη εργολαβία, που επίσης επιχειρείται να ανατεθεί στον όμιλο Καλογρίτσα, δεύτερος μειοδότης ήταν η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-Πετρής με έκπτωση 49,56% και τρίτος η κοινοπραξία Ξανθάκης-Ιντερκατ με 47,03%. Πρόκειται για το τμήμα Κυλλήνης – Βάρδα, με αρχικό κόστος 74 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, παραμένει στο τραπέζι ακόμη και η διατήρηση του ομίλου Καλογρίτσα, αρκεί αυτός να εξασφαλίσει την ενίσχυση της κοινοπραξίας του με νέα μέλη, τα οποία να έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκτελέσουν τα έργα, προσκομίζοντας και τις σχετικές εγγυητικές επιστολές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν τέτοιες προσπάθειες από την πλευρά Καλογρίτσα το προηγούμενο διάστημα, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα, λόγω και των υψηλών εκπτώσεων που έχουν προσφερθεί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, η εκτέλεση του έργου δεν πρόκειται να είναι ομοιόμορφη καθώς άλλα τμήματα θα παραδοθούν βάσει προγράμματος και άλλα θα καθυστερήσουν.

Πηγή: Καθημερινή