Η άνοια πλήττει πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως

Υποβαθμίζοντας το ρόλο των βιταμινών στην αντιμετώπιση της άνοιας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε για πρώτη φορά έναν κατάλογο με έντεκα χρήσιμες οδηγίες.

Η άνοια, που πλήττει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δεν είναι φυσική ή αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης, όπως προκύπτει από τη μελέτη του διεθνούς οργανισμού. Βεβαίως, η προχωρημένη ηλικία είναι ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου, όπως επίσης και οι γενετικοί παράγοντες. Ωστόσο, την εκδήλωση της ασθένειας μπορούμε να την φρενάρουμε, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θα πρέπει να αποφεύγονται ενώ οι βιταμίνες δεν αποδεικνύεται ότι θωρακίζουν τον οργανισμό από την ασθένεια.

Αντιθέτως, η μεσογειακή διατροφή όπως και η σωματική και πνευματική άσκηση προστατεύουν τον άνθρωπο από την άνοια, όπως υπογραμμίζεται στην μελέτη.

Η καλή διατροφή βοηθά τον οργανισμό σε αντίθεση με τις βιταμίνες, οι οποίες δεν φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη θετική επίπτωση.

Για την πνευματική άσκηση, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να πιστοποιούν ότι πράγματι αποδίδει, ωστόσο πολλές έρευνες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη, όπως αναφέρει στις ανακοινώσεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Έντεκα οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την προληπτική αντιμετώπιση της άνοιας

1) Άσκηση: Τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητη για ενήλικες αλλά και ηλικιωμένους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από ποδηλασία έως και νοικοκυριό.

2) Κόψτε το κάπνισμα:Βλάπτει όχι μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό.

3) Τρώτε σωστά και ποιοτικά: ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή.

4) Μην καταφεύγετε στις βιταμίνες καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι μειώνουν τον κίνδυνο της άνοιας.

5) Αποφύγετε το πολύ αλκοόλ. Αν και κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μία ήπια κατανάλωση μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύει από την άνοια, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαιώνουν μια τέτοια υπόθεση.

6) Ακονίστε το μυαλό σας: Μελέτες δείχνουν ότι ασκήσεις όπως το σταυρόλεξο είναι επωφελή.

7) Να συναναστρέφεστε με φίλους , να είστε κοινωνικοί. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κοινωνική συμπεριφορά ανακόπτει ή επιβραδύνει την άνοια.

8) Προσέξτε την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει σχέση μεταξύ άνοιας και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

10) Εάν είστε διαβητικός μην αμελείτε την θεραπεία. Όταν το σάκχαρο είναι ρυθμισμένο , τότε μειώνεται ο κίνδυνος επιπλοκών που σχετίζονται με την πάθηση του διαβήτη,συμπεριλαμβανομένης της άνοιας.

11) Προσέξτε την υψηλή χοληστερόλη: Θεωρείται παράγοντας υψηλού κινδύνου.