FT: Ακροδεξιοί και φιλελεύθεροι απειλούν την κεντροδεξιά

Μετά από δυο δεκαετίες κυρίαρχο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή το ΕΛΚ φοβάται τώρα «επέλαση» των λαϊκιστών ανταγωνιστών του στις προσεχείς ευρωεκλογές γράφουν οι Financial Times.

Η αίγλη του ξεθωριάζει, οι πιθανοί ηγέτες λιγοστεύουν, τα κόμματα που το συγκροτούν χάνουν ψηφοφόρους που στρέφονται σε ακραίους εθνικιστές, λαϊκιστές και καινοτόμους φιλελεύθερους. Το αν θα μπορέσει να ανανεώσει την ισχύ του είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ευρωεκλογών. Οι ψηφοφόροι αναμένεται να «δώσουν» ένα ακόμα πιο διχασμένο ευρωκοινοβούλιο, με ισχνότερη φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, απειλούμενη από λαϊκιστές.

Την κατάσταση για το ΕΛΚ δυσχεραίνει και το θέμα του Όρμπαν: φαίνεται πως ο τελευταίος μάλλον θα κερδίσει τη μάχη για την ταυτότητα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, και θα τραβήξει όχι μόνο το ΕΛΚ αλλά και ολόκληρη την πολιτική δομή της Ευρώπης δεξιότερα, σημειώνει ο Σαχίν Βαλέ, πρώην αξιωματούχος της ΕΕ και σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Μακρόν, τονίζουν οι Financial Times.

Βέμπερ: Oι νέοι σε Ελλάδα, Μάλτα, Ρουμανία ζητούν εργασία, όχι ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων
Απορρίπτει ρητά το αίτημα για την εισαγωγή ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ευρωπαϊκής ασφάλειας ανέργων ο Μάνφρεντ Βέμπερ, κορυφαίoς υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για τις ευρωεκλογές: «Κοινωνικό είναι ό,τι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, τη Μάλτα ή τη Ρουμανία δεν στρέφονται προς εμένα ζητώντας έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή μια ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων (αλλά εργασία)», όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός είπε, επίσης, ότι θέλει να μεταρρυθμίσει το ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, ώστε να διευκολύνει τις μεγάλες συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ευρώπη: «Ο ευρωπαϊκός νόμος περί ανταγωνισμού είναι καλός, αλλά χρειάζεται επικαιροποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκτεθειμένη σε ένα νέο, πιο επιθετικό ανταγωνισμό, είτε από την Αμερική του Tραμπ ή από την Κίνα, η οποία δεν είναι πλέον αναπτυσσόμενη χώρα στην πραγματικότητα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει τις μεγάλες συγχωνεύσεις και να προωθεί τους Ευρωπαίους πρωταθλητές. Στο γερμανικό δίκαιο του ανταγωνισμού υπάρχει η δυνατότητα υπουργικής έγκρισης για απαγορευμένες συγχωνεύσεις καρτέλ. Εύχομαι να υπάρξει μια ανάλογη ευρωπαϊκή έγκριση».

Αν ο κ. Βέμπερ εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν είπε ότι θα αγωνιστεί για «περισσότερες εμπορικές συμφωνίες, περισσότερη ενιαία αγορά, περισσότερες υποδομές και περισσότερη έρευνα. Διότι και στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη και σε περίπτωση αμφιβολίας με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Χωρίς κρατικά χρήματα, η Airbus δεν θα είχε γίνει παγκόσμια ανταγωνιστικός όμιλος», όπως τόνισε στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ