Eurovision 2019: Ελλάδα και Κύπρος στον τελικό με Better Love και Replay

Το βασικό σύνθημα «Dare to dream» (Τόλμησε να ονειρευτείς) το οποίο κυριάρχησε σε όλη την διάρκεια του α’ ημιτελικού της Eurovision, χάθηκε στη μετάφραση ή για την ακρίβεια μεταφράστηκε διαφορετικά από το τηλεοπτικό κοινό το οποίο είδε το όνειρο μόνο ως έννοια απόλυτα ταυτισμένη με την αφόρητη υπνηλία που προκάλεσε το θέαμα.

Ήταν ένας από τους πιο βαρετούς σε επίπεδο περιεχομένου ημιτελικούς της διοργάνωσης που αρχίζει πλέον να θυμίζει επικίνδυνα πεδίο ακραίων πειραματισμών στα όρια του κιτς. Η διοργάνωση ήταν εντυπωσιακή με μοναδική εξαίρεση τα τεχνικά προβλήματα στον ήχο τα οποία έγιναν αισθητά και κατά την διάρκεια της παρουσίασης του ελληνικού τραγουδιού με την υπέροχη Κατερίνα Ντούσκα.

Αν και η έναρξη ήταν εντυπωσιακή, με την ισραηλινή Νέτα να δρασκελίζει και να γεμίζει ενέργεια τη σκηνή σε μία άρτια εκτέλεση και παρουσίαση που συνόδευσε ένα βίντεο γεμάτο συναισθήματα και μηνύματα κατά του μπούλινγκ και όλων όσοι εμποδίζουν τους διαφορετικούς ανθρώπους να έχουν δικαίωμα στο όνειρο, κάτι τέτοιο δε συνεχίστηκε.

Ευτυχώς η πρώτη εμφάνιση επί σκηνής ήταν αυτή της Τάμτα η οποία με το «Replay» έδειξε ότι η εμπειρία της στο stage είναι σε άλλο επίπεδο και παρουσίασε ένα χορευτικό και πολύ καλά εκτελεσμένο dance κομμάτι που ξεσήκωσε το κοινό.

Ωστόσο η εμφάνιση της Κατερίνας Ντούσκα με το «Better Love” ήταν κάτι το διαφορετικό. Η νεαρή ερμηνεύτρια με την εκπληκτική φωνή και τη σκηνική παρουσία που μάγευε έδειξε ότι θα περνούσε εύκολα στον τελικό. Εκτός από την ερμηνεία, η σκηνική εικόνα η οποία παρέπεμπε σε θεατρικό δρώμενο, σε πίνακα με αναφορές στον Μποστ, το φόρεμά της το οποίο με την σφραγίδα των Deux Hommes αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην συνολική εικόνα και η αισθητική της που είχε στόχο να κάνει την διαφορά αλλά όχι προκαλώντας σοκ συνετέλεσαν στο να δημιουργηθεί ένα υψηλών προδιαγραφών τελικό σύνολο.

Στο σύνολο των 17 υποψηφιοτήτων κάποιες πέρασαν και δεν ακούμπησαν και κάποιες πέρασαν και έγδαραν οπτική και αισθητική. Το timeline του twitter γέμισε από tweets τα οποία εστίαζαν στην αφόρητη πλήξη αλλά και σε συμμετοχές που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα παρακολουθήσεις σε μία τέτοιου είδους διοργάνωση.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν προκάλεσε έκπληξη. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο που προκρίθηκαν πανηγυρικά, στον τελικό του Σαββάτου ου θα γίνει στις 22.00 θα είναι η Λευκορωσία, η Σερβία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Αυστραλία, η Ισλανδία, το Σαν Μαρίνο και η Σλοβενία. Οι υπόλοιπες συμμετοχές θα οριστικοποιηθούν μετά και την διεξαγωγή του β’ ημιτελικού το βράδυ της Πέμπτης. Ας ελπίσουμε ότι το συγκεκριμένο βράδυ θα είναι πιο ενδιαφέρον.