Τσίπρας για το κότερο: Έχω δικαίωμα τις προσωπικές μου στιγμές να τις κρατώ για μένα

Εξηγήσεις για τις «σκαφάτες» διακοπές του στο κότετο του εφοπλιστή Παναγόπουλου έδωσε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «δεν έχω να κρύψω τίποτα, ούτε εισοδήματα, ούτε τις μετοχές που δεν έχω, ούτε τίποτα. Τον Αύγουστο του 2018 φιλοξενήθηκα στο σκάφος μιας συνεργάτιδάς μου. Το έγραψε μέσο του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν είναι το λόγο να το διαψεύσω».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε με έμφαση: «Έχω το δικαίωμα κάποιες οικογενειακές και προσωπικές στιγμές να τις κρατήσω για μένα. Ούτε φωτογραφίες με τα παιδιά μου δεν έχω ανεβάσει. Είναι κάτι που δε θέλω». Προέβλεψε μάλιστα πως «αυτό από ένα σημείο και μετά, αφού αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018, και να φτάσει τώρα σε όλο αυτό 2 βδομάδες πριν από τις εκλογές, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Ερωτηθείς για το αν έχουν ταξιδέψει και άλλοι υπουργοί με κότερα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: «Όσο επιμένει η ΝΔ στο θέμα αυτό, θα χάνει. Εγώ, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα αν κάποιοι υπουργοί έχουν ταξιδέψει με σκάφη. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Δεν γνωρίζω όμως γιατί δεν με αφορά η προσωπική ζωή των υπουργών μου».

Ερωτηθείς αν νιώθει ότι η φιλοξενία σε σκάφος του δημιουργεί «υποχρέωση» ο Αλέξης Τσίπρας είπε «έχει σημασία ποιος σε φιλοξενεί» για να προσθέσει: «Εγώ δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος Μαρινάκη, ούτε στο Noor 1».

«Ντέρμπι οι ευρωεκλογές, ούτε 1 στο εκατομμύριο νίκη ΝΔ στις εθνικές»
Κληθείς να κάνει εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογές. Τις εθνικές δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Υποστήριξε ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαΐου θα δημιουργήσει σημαντικές εσωτερικές εξελίξεις στη ΝΔ. :«Αν χάσει στις ευρωεκλογές η ΝΔ αυτός που έχει άγχος πρέπει να είναι ο κ. Μητσοτάκης μήπως δεν είναι επικεφαλής της ΝΔ αν και τον θέλω πολύ ως αντίπαλο στις εκλογές του Οκτωβρίου» είπε με έμφαση.

Για αντιπαράθεση με Μητσοτάκη και προεκλογικό κλίμα

Ο Αλ. Τσίπρας αναφερθείς στην έντονη σύγκρουση με τον πρόεδρο της ΝΔ την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, είπε ότι «δεν ξέφυγε η συζήτηση, πιστεύω ότι ήταν σχέδιο του επικοινωνιακού του επιτελείου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μιλά για οικονομικά έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του».

Για την επίθεση Μητσοτάκη σημείωσε: «Να μιλάς για τον νεκρό πατέρα κάποιου δεν έχει ξαναγίνει στην πολιτική ζωή. Δεν του ξέφυγε ήταν επιλογή. Ήρθε στη Βουλή και αναπαρήγαγε αθλιότητες ακροδεξιών εντύπων. Είπε ότι δεν έχει να ζητήσει συγγνώμη για κάτι».

Για την δική του επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι «εγώ ασκώ κριτική στην πολιτικές του θέσεις, για τον τρόπο που απέκτησε περιουσία. Όσο για τον πατέρα του , Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε πως «εγώ έχω τιμήσει την θέση του για το μακεδονικό, ο γιος του δεν το έχει κάνει. Ποτέ δεν ασχολήθηκα αν ήταν Εφιάλτης όπως έλεγε η αντιπολίτευση παλιά». Για να προσθέσει πως είναι διαφορετικά μεγέθη: «Ο πατέρας Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός η ελληνική κοινωνία είχε εικόνα. Ο δικός μου πατέρας όμως δεν ήταν γνωστός, όταν λοιπόν τον συκοφαντείς κατακάθεται αυτή η εικόνα η συκοφαντική».

Για την 7ήμερη εργασία

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της «7ήμερης εργασίας». «Δεν το πίστευα είδα το βίντεο τρεις φορές και συνειδητοποίησα ότι ο κ. Μητσοτάκης το πιστεύει, δεν έκανε κάποιο σφάλμα. Χθες το τερμάτισε. Είναι μια θέση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, ακραία φιλελεύθερη θέση που υποστηρίζουν ακραίοι στον ΣΕΒ» είπε. Αρνήθηκε τις εξηγήσεις της ΝΔ, ενώ είπε ότι «άλλο είναι η 7ήμερη λειτουργία της επιχείρησης -αυτό δεν είναι καινοτομία είναι θεσπισμένο».

Κατά τον πρωθυπουργό, «αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι επικοινωνιολόγοι τού κ. Μητσοτάκης τον έπεισαν – και ορθώς -να μην κάνει ντιμπέιτ μαζί μου. Γιατί θα του έφερνα τέτοια παραδείγματα. Δεν τον μέμφομαι γι’ αυτό που πιστεύει, τον μέμφομαι που δεν λέει ανοικτά όσα πιστεύει» είπε.

Για τις παροχές

Ερωτηθείς «γιατί τώρα οι παροχές;» ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «οι εκλογές είναι σε πέντε μήνες και τα μέτρα είναι μόνιμα». Ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μας ξεκαθαρίσει αν θα τα ψηφίσει και αν θα εγγυηθεί την μονιμότητά τους. Αν είναι λαϊκισμός γιατί τα ψηφίζει;».

Υποστήριξε δε ότι «όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει ήταν σχεδιασμένες. Ήταν δική μας πολιτική επιλογή μετά την νίκη τον Σεπτέμβριο του 2015 στις οποίες με τη συμφωνία πάνω στο τραπέζι. Πιστεύαμε ότι η ελληνική οικονομία θα έχει υπεραπόδοση. Θέλαμε στο τέλος της τετραετίας, όταν βγούμε από τα μνημόνια να έχουμε ελευθερία κινήσεων».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 είναι 1,2 δισ. ευρώ, και «επιλέξαμε να κάνουμε κάποιες φοροελαφρύνσεις (μείωση ΦΠΑ για να ελαφρύνει το καλάθι των νοικοκυριών) και το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει εκεί που ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πήγαινε ποτέ, να δώσουμε στους συνταξιούχους, στα πρώτα θύματα της κρίσης». Υποστήριξε ότι «δεν είναι υπερβολή να την λέμε 13η σύνταξη. Είναι κάτι ανάμεσα στο δώρο Πάσχα και 13η σύνταξη. Όταν πάει καλύτερα η οικονομία και έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο θα δώσουμε περισσότερα». Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «η δική μας πολιτική είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους και οι συνταξιούχοι είναι ανάμεσα στους αδύναμους. Η άποψη των αντιπάλων μας είναι ότι οι συνταξιούχοι είναι στον Καιάδα».

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να κάνει νέες παροχές πριν τις εθνικές εκλογές είπε πως «δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός» αλλά άφησε ένα παράθυρο λέγοντας πως «θα ξέρουμε με τον προϋπολογισμό» εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι στο τέλος του χρόνου ο αντίκτυπος των μέτρων που νομοθετεί θα είναι θετικός στην οικονομία».

«Δεν θα μας πει κανείς Ευρωπαίος τεχνοκράτης τι θα κάνουμε»

Ερωτηθείς για τυχόν αντιδράσεις δανειστών, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αν τα μέτρα αυτά λειτουργούσαν ως εκτροχιασμός για την οικονομία θα αντιδρούσαν οι αγορές – οι οποίες δεν αντέδρασαν. Τώρα αν αντιδράσουν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας οι εταίροι, θυμίζω ότι η Ελλάδα δεν είναι πια στα μνημόνια. Δεσμευόμαστε βέβαια από μια σειρά από στόχους, αλλά δεν θα μας πει κανένας Ευρωπαίος τεχνοκράτης τι θα κάνουμε για να πιάσουμε τους στόχους..

Υποστήριξε επίσης ότι δεν θα αντιδράσει κανένας «γιατί η αξιοπιστία μας είναι δεδομένη στην ΕΕ, εμείς βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Αν όμως επιμείνουν κάποιοι ακραίοι, θα κάνουν πάρα πολύ καλό στην προεκλογική μας εκστρατεία, γιατί θα αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ερωτεύτηκε τα μνημόνια αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει ένα σημαντικό μέρος από όσα έχασαν οι πολίτες».