Δημοσκόπηση-σοκ στη Βρετανία: Πρώτος ο εθνικιστής Φάρατζ, πέμπτοι οι Τόρηδες της Τερέζα Μέι


Τεράστιο προβάδισμα δίνει δημοσκόπηση στη Βρετανία στο νεοσύστατο κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ ενόψει των ευρωεκλογών της 23ης Μαϊου, ενώ το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι καταποντίζεται στην πέμπτη θέση!

Στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times, άλλη μία που καταγράφει το τελευταίο διάστημα τον καλπασμό του Φάρατζ προς τις κάλπες, το κόμμα του Brexit έρχεται πρώτο με 34% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Τόρις της Μέι εξασφαλίζουν μόλις 10%, πίσω από τους Εργατικούς, του Τζέρεμι Κόρμπιν που έχουν πέσει κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 16% ενώ δύο κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ- οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι- βρίσκονται στο 15% και 11% αντίστοιχα.

Το κόμμα του Φάρατζ θα κέρδιζε τους Τόρηδες της Μέι σε εθνικές εκλογές
Μια άλλη δημοσκόπηση-σοκ της ComRes για την Sunday Telegraph έδειξε ότι το κόμμα του Φάρατζ θα κέρδιζε περισσότερες ψήφους σε εθνικές εκλογές από τους Συντηρητικούς της Μέι (ποσοστό 20% έναντι 19% των Τόρηδων – το χειρότερο στην ιστορία τους) και σχεδόν 50 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων μεταμορφώνοντας έτσι το πολιτικό τοπίο καθώς θεριεύει η οργή του εκλογικού σώματος για τον χειρισμό του Brexit από τα μεγάλα κόμματα. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το οποίο το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της εξόδου και το 48% υπέρ της παραμονής ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Βρετανών πολιτικών για το πότε, πώς ή ακόμη και αν θα γίνει η έξοδος. «Υπάρχει μια τεράστια διάθεση για το Κόμμα του Brexit αυτή τη στιγμή γιατί οι πολίτες θέλουν να ζουν σε μια δημοκρατική χώρα. Μας πρόδωσαν, όχι μόνο οι Συντηρητικοί. Και οι Εργατικοί έκαναν το ίδιο πράγμα», δήλωσε ο Φάρατζ.

Η πτώση της δημοτικότητας του Συντηρητικού Κόμματος αυξάνει την πίεση προς την Τερέζα Μέι να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της. Υψηλόβαθμα στελέχη των Συντηρητικών θέλουν να ανακοινώσει η Μέι τα σχέδια για την αποχώρησή της αυτή την εβδομάδα. Η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου παρότι η Μέι δεν κατάφερε να εγκριθεί η συμφωνία της από τη βουλή και έτσι στράφηκε προς το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο σοσιαλιστής Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή του.

Ερωτηθείς αν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιθανή ομοφωνία για το Brexit, ο υπουργός Κοινοτήτων Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτές οι συνομιλίες είναι πολύ σοβαρές, ναι, δεν θα είχαμε αφιερώσει τόσο χρόνο και προσπάθεια για αυτό. Ήταν εποικοδομητικές. Θέλω πολύ να τις δω να ολοκληρώνονται θετικά επειδή στο τέλος θα χρειαστεί να υπάρξει ψηφοφορία στη βουλή για να δούμε τι αφήνουμε», δήλωσε ο ίδιος στο ραδιόφωνο του BBC. Η νέα προθεσμία για την έξοδο από την ΕΕ είναι η 31η Οκτωβρίου παρότι πολλοί υποστηρικτές του Brexit θεωρούν ότι η όλη διαδικασία πιθανόν να καταρρεύσει. «Αντιμετωπίζουμε τον πραγματικό κίνδυνο, υπνοβατώντας, να παραμείνουμε στην ΕΕ», έγραψε στην εφημερίδα Sun ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ. «Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι θα ήταν ασυγχώρητο για την κυβέρνηση να μην εκμεταλλευθεί τους επόμενους μήνες για να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τον πραγματικό κίνδυνο να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία». Ο ίδιος έγραψε αργότερα στο Twitter ότι αν η επιλογή ήταν έξοδος χωρίς συμφωνία ή παραμονή στην ΕΕ θα ψήφιζε το πρώτο.