ΑΡΘΡΟ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΥ: Με βεβαιότητα νίκης μέσα σε άνισες συνθήκες

Όπως είναι γνωστό η υποψηφιότητά μου ανακοινώθηκε με σχετική καθυστέρηση. Εντούτοις  και μέσα σε σφιχτά χρονικά περιθώρια διανύσαμε ήδη μια μεγάλη απόσταση.Έχουμε ήδη συγκροτήσει μια πολύ δυνατή παράταξη, ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο και το μήνυμά μας απλώνεται σε όλη την πόλη συναντώντας μεγάλη αποδοχή και ανταπόκριση.

Η αίσθηση αυτή είναι κοινή και μου επιτρέπει να θέσω από τώρα και δημόσια τον εκλογικό μας στόχο. Είναι η πρώτη θέση την πρώτη Κυριακή και η εκλογική νίκη στην επαναληπτική εκλογή της δεύτερης Κυριακής. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Ωστόσο, οφείλω να κοινοποιήσω μερικούς προβληματισμούς μου που αφορούν τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα.

Η Δημοκρατία απαιτεί να έχουν όλοι οι υποψήφιοι τις ίδιες δυνατότητες στην πραγματοποίηση του αγώνα τους. Ο νομοθέτης μάλιστα έχει προνοήσει εν μέρει γι’ αυτό. Για παράδειγμα στις ευρωεκλογές, η ιδιότητα του υποψηφίου και του εν ενεργεία βουλευτή ήταν ασυμβίβαστη.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις δημοτικές εκλογές και ιδού η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη μας ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ο απερχόμενος δήμαρχος χρησιμοποιεί τις δημοτικές υπηρεσίες για τις προεκλογικές του ανάγκες. Πρόσωπα μισθοδοτούμενα από το Δήμο «τρέχουν» την καμπάνια του, ενώ ακόμα και προεκλογικό του φυλλάδιο εμφανίσθηκε στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ.

Έτερος υποψήφιος, εδώ και μήνες προωθεί την υποψηφιότητα μέσω του μηχανισμού της Αντιπεριφέρειας Αχαΐας τον οποίο και χρησιμοποιεί για τις εκλογικές του ανάγκες.

Τρίτος υποψήφιος κάνει χρήση των προνομίων της βουλευτικής του ιδιότητας (μισθοδοτούμενο προσωπικό και λοιπές παροχές) για να κάνει δημοτικές εκλογές.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί μια ανισότητα μεταξύ των υποψηφίων, αφού μεταξύ ίσων, μερικοί είναι «πιο ίσιοι».

Υπουργοί και βουλευτές παραιτήθηκαν επειδή είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Για τους υποψήφιους δημάρχους, βεβαίως δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο,όμως δεν περίσσεψε και η δημοκρατική ευαισθησία σε κανέναν από αυτούς, εξ ου και δεν προέκυψε και η παραμικρή παραίτηση.Επιθυμούν να εκλεγούν δήμαρχοι, μεταπηδώντας από τη μια θέση στην άλλη, ως μόνιμοι τρόφιμοι του δημόσιου ταμείου.

Προσωπικά δεν με θίγει αυτή η κατάσταση.

Η «Πάτρα-Ενωμένη» βαδίζει προς τις κάλπες με αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα εκλογικής νίκης. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι συνδημότες έχουν νουν και σκέπτονται, μάτια και βλέπουν, αλλά και την ικανότητα να ξεχωρίζουν το αυθεντικό από το κίβδηλο.