13η σύνταξη: Θα δοθεί στις 20 Μαΐου – Τι πρέπει να ξέρετε

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την 13η σύνταξη περιλαμβάνονται σε οδηγό υπο τη μορφή 10 απαντήσεων σε ερωτήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους.
Τι θα γίνει με όσους λαμβάνουν δύο συντάξεις, πόσες θα είναι οι κρατήσεις, πότε θα καταβληθεί αλλά και πόσο ακριβώς θα είναι το ύψος της 13ης σύνταξης, η οποία θα καταβληθεί στις 20 Μαΐου, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ποιοι δικαιούνται 13η σύνταξη;

13η σύνταξη δικαιούνται όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι, παλαιοί και νέοι, είτε δηλαδή συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον νόμο Κατρούγκαλου. Συνεπώς δικαιούχοι είναι 2,52 εκατομμύρια συνταξιούχοι, το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ. Δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους όσοι λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις και φυσικά όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση συνταξιοδότησης από τον ΕΦΚΑ.

Θα πάρουν όλοι την ίδια 13η σύνταξη;
Όχι. Η 13η σύνταξη δεν είναι σταθερό ποσό για όλους όπως συνέβαινε από το 2010 έως και το 2012. Το ποσό της υπολογίζεται ως ποσοστό της μεικτής κύριας σύνταξης που εισπράττει ο δικαιούχος. Όσοι έχουν κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους, δηλαδή θα λάβουν μια πλήρη κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 501 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους. Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη από 601 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους. Για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη ΕΦΚΑ 830 ευρώ θα λάβει 13η σύνταξη 415 ευρώ.  Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα λάβουν το 30% της σύνταξής τους.

Η 13η σύνταξη θα έχει κρατήσεις;

Ναι. Θα έχει όλες τις νόμιμες κρατήσεις και κατά κύριο λόγο :
κράτηση 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από το πρώτο ευρώ
τον φόρο που αναλογεί στο συνταξιοδοτικό εισόδημα του συνταξιούχου.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ