Πάτρα: Η δική μας πόλη. Το παρελθόν μας, …δείχνει τι ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε για την Πάτρα

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την κατάσταση της πόλης μας αναφορικά με την καθαριότητα και την εμφάνιση, ιδίως στο ιστορικό της κέντρο, καθώς και τα βήματα εκσυγχρονισμού της, αλλά και επειδή θεωρούμε πως οι συμπολίτες μας Πατρινοί πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζουν ώστε να μπορούν να επιλέγουν σωστά, νιώθουμε το χρέος να υπενθυμίσουμε, για άλλη μία φορά, τι κάναμε εμείς όταν μας ανατέθηκε να διαχειριστήκαμε τις τύχες της πόλης. Έτσι, κάθε Πατρινός θα έχει το μέτρο σύγκρισης αντιλαμβανόμενος όχι μόνο ποιος λέει τι, αλλά και ποιος μπορεί να υλοποιήσει όσα υπόσχεται.

  1. Η Πάτρα γνώρισε δραστικές παρεμβάσεις στον τομέα καθαριότητας όταν τη δεκαετία του ’90 (επί ημερών Δημοτικής Αρχής Α. Καράβολα) συντάξαμε και εφαρμόσαμε τους εξής Κανονισμούς:
  • Καθαριότητας,
  • Οικοδομικών Εργασιών,
  • Λειτουργίας Καταστημάτων Εστίασης,
  • Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου, Επιτροπών Δήμου & Δημοτικής Αστυνομίας
  1. Θέσαμε σε λειτουργία την Υπηρεσία Άμεσης Παρέμβασης (γνωστό ως «195») με καθολική επιτυχία και αποδοχή από τους δημότες
  2. Αναβαθμίσαμε την ποιότητα των τραπεζοκαθισμάτων και ορίσαμε χωροθετημένα σημεία για την μέχρι τότε άναρχη τοποθέτησή τους
  3. Καταφέραμε να έχουμε μια πόλη χωρίς ούτε μία αφίσα κολλημένη σε κολώνες και τοίχους, απαγορεύοντας την αφισοκόλληση έπειτα από ευρύ διάλογο με δημότες, συλλόγους, κόμματα και αφού τοποθετήσαμε 550 ειδικά πλαίσιο (πολλά εξ αυτών σώζονται έως σήμερα) όπου μόνο εκεί γινόταν η τοποθέτηση αφισών
  4. Καθαρίσαμε κάθε τοίχο της πόλης, μην επιτρέποντας η Πάτρα να εμφανίζει μια δυσάρεστη και αποκρουστική εικόνα
  5. Εμπεδώσαμε στους πολίτες την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης, αλλάζοντας ριζικά τη μέχρι τότε συνείδηση, ώστε σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά από πλευράς συνεργείων του Δήμου, η πόλη να είναι πάντα καθαρή
  6. Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που ψηφιοποιήσαμε 100.000 δημότες και οικογενειακές μερίδες στο Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο, βάζοντας στην άκρη τις χειρόγραφες καταστάσεις, (έργο που …ακολούθησαν εκατοντάδες Δήμοι της χώρας). Γι’ αυτό, σήμερα, οι δημότες παίρνουν, γρήγορα και ψηφιακά, πιστοποιητικά γεννήσεων και οικογενειακές καταστάσεις.
  7. Ξεκινήσαμε πρώτοι τη διαδικασία και την κατασκευή του Εργοστασίου Ανακύκλωσης
  8. Είμαστε οι πρώτοι στην Ελλάδα που πήραμε το χρηματοδοτούμενο έργο του μητροπολιτικού δικτύου Οπτικών Ινών, το οποίο και ολοκληρώσαμε σε χρόνο ρεκόρ (πάνω από 200 χλμ σωληνώσεων, που δυστυχώς σήμερα παραμένει …ανενεργό…)!

 

Όλα αυτά τα επισημαίνουμε διότι:

  • Αφενός, καταδεικνύουν πως σε καιρούς πολύ πιο δύσκολους και εφοδιασμένοι από το όραμά μας, την αγάπη μας για την πόλη και την τεχνογνωσία μας, πράξαμε κάθε τι καινοτόμο και πρωτοποριακό, εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργίες του Δήμου και της πόλης μας.
  • Αφετέρου, αποτελούν αναγκαίο δείγμα γραφής που αποδεικνύει, όχι μόνο τι κάναμε, αλλά και πόσα περισσότερα ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε στο μέλλον. Ώστε η Πάτρα να βγει από το τέλμα και να γίνει πόλη – Μητροπολιτικό κέντρο της Περιφέρειας, σε όλους τους τομείς, στηριζόμενη στις δυνάμεις της και στο ικανό ανθρώπινο δυναμικό της. Μια πόλη με αληθινή ανάπτυξη που θα δίνει προοπτικές στα παιδιά μας…».