Κτηματολόγιο: Προς γενική παράταση στις προθεσμίες – Δείτε ποιες δηλώσεις λήγουν άμεσα

Μετ’ εμποδίων συνεχίζονται οι δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο. Η τρέχουσα φάση κτηµατογράφησης της χώρας προχωρά με αργούς ρυθµούς και εµπόδια, καθώς µέχρι στιγµής στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Νοέµβριο έχει δηλωθεί µόλις το 14,62% των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας.

Εξαιτίας αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να προχωρήσουν προς σιωπηρή γενική παράταση για τη συλλογή δηλώσεων των κατοίκων εσωτερικού, αν λάβει κανείς υπόψιν και την αδυναμία – ιδίως στις αγροτικές περιοχές – πολλών ιδιοκτητών να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πιο συγκεκριμένα, παρατείνεται στους εννέα από τους έξι μήνες. Το εννιάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού μετρά από την ημερομηνία έναρξης συλλογής των δηλώσεων ανά περιοχή και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, σε αντίθεση με τους κατοίκους εσωτερικού, για τους οποίους δεν υφίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη καθώς η αρχική τρίμηνη προθεσμία παρατείνεται έως τους έξι μήνες.

Στόχος είναι να δοθεί ο χρόνος σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στη διαδικασία.

Μέχρι στιγμής, η τρίμηνη παράταση (δηλαδή το εξάμηνο για τους κατοίκους εσωτερικού) είναι ο κανόνας. Τώρα όμως εξετάζεται να δοθούν επιπλέον τρεις μήνες, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα». Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – είναι αν αυτή η διευκόλυνση – παράταση δοθεί τμηματικά (όπως γίνεται έως τώρα) ή άπαξ.

Στόχος είναι έως τις αρχές του καλοκαιριού να έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Και αυτό διότι στις 10 Ιουνίου 2019 λήγει το εξάμηνο για 12 περιοχές (Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Αττική/Μέγαρα και Οινόη), ενώ στις 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για άλλες επτά περιοχές (Λασίθι, Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Πιερία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα). Ηδη από την ΠΟΜΙΔΑ εμμένουν στην πρότασή τους για καθολική παράταση των προθεσμιών – στις περιοχές που «τρέχει» η συλλογή δηλώσεων – έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λήγουν άμεσα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ οι προθεσμίες που λήγουν πιο σύντομα για τα ακίνητα αφορούν στις περιοχές:

Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου- Περαχώρας στις 13 Μαΐου.

Κω, Ρόδου, Αγαθονησίου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Λειψών, Λέρου, Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Μεγίστης, Τήλου και Χάλκης στις 20 Μαΐου.

ΠΕ Λακωνίας και Αγρινίου στις 24 Μαΐου

ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης στις 27 Μαΐου στους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών- Αστερουσιών και Βιάννου).