Κόντρα εκτός ορίων Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή, με βαριές κουβέντες

Απίστευτη σύγκρουση -σε προσωπικό επίπεδο- σημειώθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κόντρα με αναφορές που δεν έχουν ξανακουστεί στην Ολομέλεια, γεγονός που δίνει και μια πρόγευση της πόλωσης και της οξύτητας του προεκλογικού αγώνα για τις εθνικές εκλογές, που θα ακολουθήσει.

Όλοι περίμεναν ότι η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση -αντί της πρότασης μομφής στον Παύλο Πολάκη που είχε καταθέσει η ΝΔ- θα εξελιχθεί σε μια σκληρή κόντρα, αφού τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τις ανακοινώσεις των δύο αρχηγών ήταν συνταρακτικά.

Από τη μια ήταν οι αποκαλύψεις για τις σκαφάτες διακοπές του πρωθυπουργού, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, και μάλιστα σε σκάφος εφοπλιστή, και από την άλλη το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για την διάλυση των κρατικών υπηρεσιών και τη σκηνοθετημένη σύσκεψη στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, λίγες ώρες μετά την ανεύρεση των πρώτων νεκρών στο Μάτι.

Αλλά αυτό που συνέβη ξεπέρασε τις πιο απίθανες προβλέψεις.

Ότι θα φθάναμε στο σημείο ο πρωθυπουργός να αναφέρεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντάς του, με ιταμό ύφος, ότι «είσαι πολύ λίγος εσύ να μιλάς για μένα» και ότι «θα σας πάω μέχρι τέλους», ή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντούσε στις προσβλητικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην οικογένεια Μητσοτάκη λέγοντάς του ότι η δική του οικογένεια «απέκτησε την περιουσία της με δουλειές από τη χούντα», ήταν πέραν κάθε φαντασίας.

Οξυμένο το κλίμα ήδη από την αρχή
Ήδη από την αρχή της αντιπαράθεσης φάνηκε ότι το θερμόμετρο θα ανεβεί στα ύψη, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις χλιδάτες διακοπές στο σκάφος του εφοπλιστή Παναγόπουλου, χρησιμοποιώντας ένα ειρωνικό σύνθημα:
«Εκεί που σας φώναζαν να ‘τος, να ‘τος ο πρωθυπουργός, τώρα θα σας φωνάζουν να ‘τος, να ‘τος ο Τσίπρας ο σκαφάτος».

Σημειώνοντας μάλιστα ότι μετά τις δωρεάν διακοπές στο σκάφος ακολούθησαν ο ορισμός της κυρίας Παναγόπουλου ως πρέσβειρας εκ προσωπικοτήτων και η πρόταση για την τοποθέτησή της στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή…

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ταύτιση του πρωθυπουργού με τον υβριστή Πολάκη, που βρίζει, απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους, ηχογραφεί τον διοικητή της Τράπεζας την Ελλάδος και κρύβει τα θύματα στο Μάτι.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του κ. Τσίπρα, που, γνωρίζοντας τι θα ακολουθήσει, είχε μιλήσει για «Πολακιάδα και κιτρινισμό και μαύρη προπαγάνδα» με τα οποία θέλει η ΝΔ να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Άνευ ορίων η σύγκρουση στις δευτερολογίες 
Αυτό που ακολούθησε, όμως, στις δευτερολογίες των αρχηγών ήταν πέραν κάθε ορίου. Μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν δείχνουν σε ποιο σημείο έφθασε η κόντρα.

Είπε στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας:
«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάσετε στο σημείο να παριστάνετε σήμερα τον Στέφανο Χίο της πολιτικής ζωής. Αυτό το κατάντημα δεν το περίμενα ποτέ. Η κατάληξη της κατηφόρας είναι ο πάτος. Τον πιάσατε σήμερα. Αφού το επιθυμείτε, θα μιλήσουμε ανοιχτά για όλα.

Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5  χρόνια πρωθυπουργός. Δεν μπήκα στην πολιτική πλούσιος, δεν έγινα πλούσιος και δεν ανήκω σε μια πολιτική οικογένεια που δεν έκανε καμιά άλλη δουλειά αλλά πολιτική και είναι ζάπλουτη. Είσαι πολύ λίγος για να μιλάς εσύ για την ελίτ σε μένα.

Σε ό,τι με αφορά, δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν έκρυψα ποτέ, ούτε μετοχές που δεν έχω, ούτε καταθέσεις που δεν έχω. Αφήστε τις αθλιότητες και τα fake news. Δεν ντρέπεστε λιγάκι.

Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και τρία χρόνια έχω συνεργάτιδα την κυρία Παναγοπούλου, σύζυγο του θανόντος Περικλή Παναγόπουλου, που ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτό που ονομάζουμε διαπλοκή. Ενός ανθρώπου αμέμπτου ηθικής. Είναι γνωστό ότι η σχέση αυτή είναι σχέση συνεργατική.

Σε όλους ήταν γνωστό ότι το Δεκαπενταύγουστο εσείς κ. Μητσοτάκη ήσασταν σε ελικόπτερα και κάνατε μεταφορές σε σπίτια εφοπλιστών που ήταν καναλάρχες.

Φιλοξενήθηκα τρεις μέρες στο σκάφος της συνεργάτιδάς μου τον Δεκαπενταύγουστο. Το έγραψαν τα media του κ. Μαρινάκη από τον Σεπτέμβρη του 18.

Μπορεί να σας έδινα κι εγώ φωτογραφίες και με το προσωπικό που έβγαζα selfie ή άλλες, γιατί έχω και με ψαροντούφεκο. Αντί για αυτές που βάζετε το παρακράτος να βγάζει, για να υποκλέψετε την προσωπική μου ζωή.

Είναι ντροπή σας. Εγώ ότι έχω είναι δημόσια. Δεν έχω να κρύψω ούτε τις γνωριμίες μου και τους συνεργάτες μου, ούτε τους φίλους μου.

Εγώ δεν έχω εξοχικό στην Τήνο μεσοτοιχία με το σπίτι του Χριστοφοράκου, δεν έχω το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, δεν πήρα δανεικά και αγύριστα για τον Κήρυξα των Χανίων, δεν χρηματοδοτεί τον οικογενειακό μου προϋπολογισμό άγνωστη οφσόρ, αγνώστων στοιχείων που χρηματοδοτεί και το «Πρώτο Θέμα».

Επίσης δεν ανέβηκα ποτέ στο σκάφος του κυρίου Μαρινάκη που έχει εφτά media που σας στηρίζουν και θέλει και τηλεοπτικό σταθμό και διώκεται για ναρκωτικά. Αυτός είμαι εγώ και αυτοί είστε εςεις, αφού τα θέλετε έτσι».

Ο Αλέξης Τσιπρας απάντησε και για την κατηγορία που δέχεται ότι μίλησε για «ξαναζεσταμένο φαγητό» για το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ για τους νεκρούς στο Μάτι, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν απομάκρυνε οριστικά τον συνεργάτη του Νίκο Γεωργιάδη που καταδικάστηκε για ασέλγεια σε ανηλίκους. Και κατέληξε με την φράση Σαμάρα, «θα σας πάω μέχρι τέλους»…

Η απάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα:
Οξύτατη, με προσωπικές αναφορές, ήταν η απάντηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Τσιπρα.

«Βάζετε τα άθλια έντυπα σας να χτυπάνε αμείλικτα τη σύζυγό μου, γιατί δεν τολμάτε να τα βάλετε απευθείας με μένα και έπρεπε να χτυπήσετε την σύζυγό μου. Εσείς που μιλάτε για οικογένεια, ξαφνικά ανακαλύψατε την οικογένεια και έχετε ανησυχίες.

Επειδή όλοι έχουμε παιδιά και οικογένεια μην πηγαίνετε την συζήτηση εκεί. Την φορά που θα μιλήσετε για ζάπλουτη οικογένεια, ας αναζητήσουμε λίγο τους τρόπους με τους οποίους η δικιά σας οικογένεια απέκτησε την περιουσία που είχε. Πότε την απέκτησε, με ποιους έκανες δουλειές στην Χούντα.

Μη μου κουνάτε εμένα το δάχτυλο, γιατί θα τα ακούσετε κι εσείς.

Το ζήτημα της ιδιωτικότητας και της δημόσιας ζωής ενός προσώπου, είναι πράγματι ένα σημαντικό ζήτημα.

Αν ήσασταν τόσο κουρασμένος και έπρεπε να ξεκουραστείτε, είχατε κάθε δικαίωμα να πάτε σε ένα σκάφος, αλλά δεν έπρεπε να το κρύψετε. Το κρύψατε για ένα λόγο. Γιατί έγινε 25 μέρες μετά το Μάτι και θα σας έκραζαν όλοι.

Αν νομίζετε ότι επειδή είστε πρώτη φορά αριστερά, ότι  όλοι σας χρωστάνε, δεν σας χρωστάνε κύριε Τσίπρα. Με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά κρινόμαστε και εμείς κι εσείς.

Ας μην μπούμε σε ποιους κάνετε ρουσφέτια στον ΟΠΑΠ και ποιοι μπαίνουν  στο Μαξίμου κάθε τρεις και λίγο. Και βλέπω και τον κύριο Φλαμπουράρη… Δεν είναι κουμπάρος μου δικός μου ο κ. Μαρινακης, ούτε στα σκάφη του μπαίνω.

Ερχόμαστε από διαφορετικές οικογένειες. Εγώ έχω ζήσει την πολιτική από μικρός. Η δική μου οικογένεια εξορίστηκε στην χούντα, άλλοι έκαναν δουλίτσες με την χούντα. Την γνώρισα από μέσα και την απομυθοποίησα την χλιδή της εξουσίας. Εσείς την γνωρίσετε τώρα και κατανοώ γιατί σας σαγήνεψε. Μόνο που δεν ταιριάζει με το αριστερό σας προφίλ».

Η τριτολογία Τσίπρα 
Ακολούθησε τριτολογία του πρωθυπουργού, που περιορίστηκε, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε έναν στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη: «Δεν έφταιγε αυτός, τόσος ήταν…».

Η συνέχεια της απίστευτης αυτής κόντρας θα παιχτεί στα προεκλογικά μπαλκόνια.