Τι είχε συμβεί όταν ο Μανουέλ Μπαρόζο έκανε διακοπές σε σκάφος επιχειρηματία

Το να χρησιμοποιεί ένας αξιωματούχος, ή πρωθυπουργός ή αρχηγός κράτους το σκάφος ενός επιχειρηματία για τις διακοπές του δεν είναι απλά θέμα αριστερής ιδεολογίας ή καπιταλιστικού lifestyle.

Στον Δυτικό κόσμο, οι διακοπές πολιτικών σε σκάφη επιχειρηματιών θεωρούνται δώρα από τον οικοδεσπότη προς τον φιλοξενούμενο που κατέχει δημόσιο λειτούργημα και θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας τέτοιας υπόθεσης ήταν οι διακοπές του τότε προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο σκάφος του Σπύρου Λάτση, με τον οποίον ήταν συμφοιτητές στο London School of Economics. Ο Ελληνας επιχειρηματίας πρόσφερε τη θαλαμηγό του στον Μανουέλ Μπαρόζο, τον Αύγουστο του 2004, για διακοπές.

Οταν το θέμα έγινε γνωστό, προκάλεσε σάλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Μπαρόζο, ενώ απαιτήθηκαν σαφείς κανόνες που θα υποχρέωναν όλους τους Επιτρόπους να καταγράφουν και να δημοσιοποιούν τα δώρα που τους προσφέρονται, είτε είναι διακοπές είτε δώρα προς τους ιδίους ή τις συζύγους τους.

Μάλιστα, με πρωτοβουλία του βρετανού ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του Μπαρόζο με το αίτημα να φύγει από τη θέση του. Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής κατά του προέδρου και των επιτρόπων της Κομισιόν.
Από τους 732 βουλευτές μόνο 35 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, 35 απείχαν από την ψηφοφορίας και 589 καταψήφισαν την πρόταση. Ολες οι παρατάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκαν κατά της πρότασης μομφής, σε μία περίοδο που υποτίθεται η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετώπιζε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα (Συνταγματική Συνθήκη, προϋπολογισμός 2007-2013).

Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, κατηγόρησε τον κ. Μπαρόζο για απρεπή συμπεριφορά, όσον αφορά την αποδοχή των διακοπών στο σκάφος αναψυχής του κ. Λάτση, διακοπές τις οποίες εάν πλήρωνε θα στοίχιζαν περίπου 20 χιλιάδες ευρώ. O πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε την κατηγορία περί απρεπούς συμπεριφοράς ως ανόητη, αστήρικτη και λαϊκίστικη, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή της φιλοξενίας του κ. Λάτση δεν αποτελεί ασυμβίβαστο.
Αρκετοί από τους βουλευτές που υπέγραψαν για την υποβολή της πρότασης δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να αποσύρουν την υποστήριξή τους, ενώ ο Βρετανός ευρωβουλευτής των Συντηρητικών Ρότζερ Χέλμερ διεγράφη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μετά τη δημόσια κριτική που άσκησε στην ηγεσία του κόμματος.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχθηκε ότι αποδέχθηκε τη φιλοξενία του κ. Λάτση το καλοκαίρι του 2004, αλλά υποστήριξε ότι έχει το δικαίωμα να περάσει τις διακοπές του με την οικογένειά του και φίλους του. Παρ’ όλα αυτά, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση, αναγκάστηκε να αφήσει το πόστο τού επιβλέποντος την αντιμονοπωλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/mparozo-ekane-diakopes-se-skafos-epiheirimatia