Τα καρύδια βοηθούν στη μείωση της πίεσης του αίματος

Σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα της αντικατάστασης των κορεσμένων λιπών με καρύδια. Διαπίστωσαν πως όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ολόκληρα καρύδια καθημερινά σε συνδυασμό με χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, είχαν χαμηλότερη κεντρική αρτηριακή πίεση.

Η κεντρική πίεση είναι η πίεση που ασκείται σε όργανα όπως η καρδιά. Αυτό το μέτρο, όπως και η αρτηριακή πίεση που μετράται στο χέρι με τον παραδοσιακό τρόπο, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Penny Kris-Etherton, διακεκριμένη καθηγήτρια διατροφής στο Penn State University, δήλωσε ότι επειδή τα καρύδια μείωσαν την κεντρική πίεση, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μπορεί επίσης να μειώθηκε.

«Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν ολόκληρα καρύδια, είδαν περισσότερα οφέλη από ό, τι όταν κατανάλωναν μια δίαιτα με μόνο τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα καρύδια», δήλωσε η Kris-Etherton.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσέλαβαν 45 συμμετέχοντες με υπέρβαρους ή παχύσαρκους, ηλικίας μεταξύ 30 και 65 ετών.

Η διατροφή αυτή έδινε το 12% των θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά -τόσο υπολογίζεται ότι δίνει σήμερα η μέση αμερικανική διατροφή.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μία από τις τρεις δίαιτες που περιελάμβαναν κορεσμένα λιπαρά. Οι δίαιτες περιέλαβαν είτε ολόκληρα καρύδια, είτε την ίδια ποσότητα ALA και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων χωρίς όμως τα καρύδια είτε το ελαϊκό οξύ (αυτό που υπάρχει στο ελαιόλαδο) για την ίδια ποσότητα ALA που βρέθηκε στα καρύδια.

Και οι τρεις δίαιτες αντικατέστησαν το 5% της περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν κάθε δίαιτα για έξι εβδομάδες, με μια διακοπή μεταξύ των περιόδων δίαιτας.

Ενώ όλες οι δίαιτες είχαν θετική επίδραση στις καρδιαγγειακές εκβάσεις, η δίαιτα με ολόκληρα καρύδια παρείχε τα μέγιστα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης κεντρικής διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Σε αντίθεση με την πίεση στον βραχίονα – που είναι η πίεση καθώς το αίμα απομακρύνεται από την καρδιά – η κεντρική πίεση είναι η αυτή καθώς το αίμα κινείται προς την καρδιά.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association και υπογραμμίζουν τη σημασία της αντικατάστασης των κορεσμένων λιπαρών με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Πηγή: 10.1161/JAHA.118.011512