Το Σάββατο θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής – Οι επικρατέστεροι

Την Πέμπτη 9 Μαΐου αρχίζουν στο Φανάρι οι τριήμερες εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 11 Μαΐου και κατά τη διάρκεια των οποίων θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Στόχος του κ. Βαρθολομαίου με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου είναι η αναθέρμανση των δεσμών κέντρου επαρχίας.

Ως «φαβορί «για τη θέση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής θεωρείται ο Μητροπολίτης Προύσης κ.Ελπιδοφόρος, μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, Ηλικιακά είναι νέος, καθώς είναι μόλις 51 ετών και οι παροικούντες στο Φανάρι αλλά και στην Βοστώνη όπου δετέλεσε για οχτώ μήνες επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού, τον θεωρούν άξιο και ικανό για να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, θεωρώντας τον ελπιδοφόρο κάνοντας σημειολογία με το όνομα του Ιεράρχη. Ο κ. Ελπιδοφόρος είναι καθηγητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Βεβαίως αναμένεται να υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι. Ο μέχρι πρότινος φερόμενος ως επικρατέστερος για τη θέση Γαλλίας Εμμανουήλ φαίνεται ότι έχει αποσύρει την υποψηφιότητα ενώ οι άλλοι που αναμένεται να διεκδικήσουν είναι Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και Μητροπολίτης Σικάγου κ.Ναθαναήλ.

Επί της διαδικασίας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πατριάρχης δεν ψηφίζει αλλά θέτει υπόψιν των μελών της Συνόδου την πρόταση του για την υποψηφιότητα. Ακολουθεί διαβούλευση και μετά ανακοινώνεται στον Πατριάρχη το αποτέλεσμα.

Εντωμεταξύ ο κ. Δημήτριος για να του «χρυσώσουν το χάπι» προορίζεται για κάποια Μητρόπολη, παλαιά και ιστορική, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι γνωρίζοντες και αυτή η απόφαση θα ληφθεί στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Πέμπτης.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημειώνεται ότι» η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, που θα συγκληθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος υπηρέτησε για 20 χρόνια, από το 1999, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, όταν και διαδέχθηκε τον τότε αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Σπυρίδωνα, ο οποίος είχε παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο θέμα ανέκυψε τα τελευταία χρόνια λόγω της προχωρημένης ηλικίας του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ενώ γινόταν λόγος για κακή οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής, αλλά και την δυσαρέσκεια ομογενών, καθώς η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου που βρισκόταν στους Δίδυμους Πύργους, αν και διατέθηκαν κονδύλια δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα.

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Σύνοδο και για την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού αλλά και την Αγγλία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη διάρκεια του εσπερινού στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως την περασμένη Δευτέρα ανέφερε κατά τη διάρκεια του κηρύγματος «Τους προσεχείς μήνες θα κληθεί η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου να εκλέξει τον καινούργιο αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας», προσθέτοντας και τις άλλες δύο αρχιεπισκοπές για το επόμενο διάστημα. «Θα κληθούμε να εκλέξουμε πολύ σύντομα τον νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τον νέο αρχιεπίσκοπο Θυατείρων στο Λονδίνο» ανέφερε ο προκαθήμενος του οικουμενικού θρόνου.