Brexit: Ολοκληρώνονται αύριο οι διακομματικές συνομιλίες μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών

Αύριο ολοκληρώνονται οι διακομματικές συνομιλίες για το Brexit μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών στη Βρετανία.

Τα δύο κόμματα καλούνται να ανακοινώσουν αν έχουν καταλήξει ή όχι σε μία συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει την αναβολή του Brexit έως το τέλος Οκτωβρίου το αργότερο.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Μέι φαίνεται πρόθυμη για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης με το Εργατικό Κόμμα κάνοντας μία μεγάλη προσφορά για την τελωνειακή ένωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος.

Η αποτυχία και των δύο μεγάλων κομμάτων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές έχουν πείσει Συντηρητικούς και Εργατικούς ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση.

Στο Εργατικό Κόμμα αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ηγέτης του,Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θα έχει τη στήριξη των βουλευτών του να δώσει το «πράσινο φως» εάν η Τερέζα Μέι δεν πει το «ναι» για δεύτερο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» που επικαλείται πηγές του Εργατικού Κόμματος, περίπου τα δύο τρίτα των βουλευτών του κόμματος θα γυρίσουν την πλάτη σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση, εάν δεν εξασφαλίσουν ότι σε αυτή θα περιλαμβάνεται και η ψήφος του λαού.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας σκοπεύει να προσφέρει στον Κόρμπιν προσωρινή τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. – η οποία θα ανανεωθεί το 2022 – καθώς επίσης επιλεκτική ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Η Μέι έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην προοπτική του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ακόμη όμως κι αν αύριο τα δύο κόμματα τελικά συμφωνήσουν, η Μέι κινδυνεύει να απολέσει δεκάδες Τόρις που αντιτίθενται στην τελωνειακή ένωση, ενώ ο Κόρμπιν μπορεί να χάσει δεκάδες Εργατικούς που επιθυμούν διακαώς ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Για την εφημερίδα «Sunday Express», οι ένθερμοι οπαδοί του Brexit- οι λεγόμενοι Βrexiteers- απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος υπογραμμίζοντας ότι θα πρόκειται «περί προδοσίας» και υπόσχονται ότι θα αντισταθούν στο κοινοβούλιο.