(Βίντεο)-Τουρκικό παζάρι: Δεν υπάρχει όρος πως αν πάρουμε S-400 θα βγούμε από την κοινοπραξία των μαχητικών F-35, λέει ο Ακάρ

Δεν πρόκειται να αποστασιοποιηθεί η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, από τη στρατιωτική συμμαχία επειδή συνήψε συμφωνία με τη Ρωσία για να αγοράσει πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποτελεί απειλή για τα F-35.

Σημείωσε ακόμη ότι μία έξοδος της Τουρκίας από την συνεργασία θα επιβάρυνε τις υπόλοιπες χώρες.

«Εμείς είμαστε συνέταιροι στα F-35. Δεν υπάρχει στo πρόγραμμα αυτή ο όρος πως, αν πάρετε S-400 θα εξαιρεθείτε από αυτό. Για αυτό το να μας βγάλουν από τη συνεργασία, επειδή το θέλει μόνο μία χώρα δεν θα είναι δίκαιο», δήλωσε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Πρόσθεσε, ότι η τελευταία προσφορά των ΗΠΑ να πωλήσουν στην Τουρκία το αμερικανικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα Patriot ήταν περισσότερο θετική απ’ ό,τι προηγούμενες προσφορές εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν κάποια ευελιξία στην προσέγγισή τους στο σχέδιο για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Ο Aμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία είχε αυτή την εβδομάδα συνομιλίες στην Άγκυρα. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας ανατολικά του ποταμού Ευφράτη αφού αποχωρήσει από τη χώρα το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων.