Οι έξυπνοι Δήμοι θέλουν ανθρώπους που και μπορούν αλλά και θέλουν

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το έβδομο Συνέδριο «Έξυπνων Ελληνικών Πόλεων». Μας ακούγεται παράξενο, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν Έξυπνοι Δήμοι. Δήμοι που βλέπουν το αύριο να έρχεται και θέλουν να είναι μέρος τους. Που στη στρατηγική τους έχουν βάλει και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτές αποτελούν βασικό συστατικό Τοπικής Ανάπτυξης και Ποιότητας Ζωής.

Τι είδαμε λοιπόν σε αυτό το Συνέδριο; Κυρίως, Δημάρχους και Αντιδημάρχους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Κάποιοι είναι επαγγελματίες του χώρου, άλλοι ακαδημαϊκοί, πολλοί από αυτούς είναι Πληροφορικοί με αντίστοιχες σπουδές και πάει λέγοντας. Είδαμε επίσης επιχειρήσεις Πληροφορικής που έχουν αναπτύξει ολοκληρωμένες πλατφόρμες που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας μας. Cosmote, Cisco, Intracom, Singular μερικές μόνο από τις ναυαρχίδες της εγχώριας αγοράς πληροφορικής που σε συνεργασία με «έξυπνους» Ελληνικούς Δήμους δημιουργούν άρτιες λύσεις που οδηγούν Δήμους στο αύριο. Είδαμε και συνέργεια μεταξύ Δήμων, επιχειρήσεων και διεθνών φορέων.

Που βρίσκονται οι άλλοι Δήμοι σήμερα; Ας μην πιάσουμε τον «σημαιοφόρο», τα Τρίκαλα. Ας πάμε σε Δήμους πιο «κοντά» στα δικά μας μέτρα, που έχουν υλοποιήσει απλά και εύκολα πράγματα. Έξυπνος φωτισμός που με χρήση αισθητήρων κίνησης μειώνει το ενεργειακό κόστος. Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης που ενημερώνουν οδηγούς που υπάρχουν θέσεις και την Δημοτική Αστυνομία που υπάρχει παράνομη στάθμευση. Ψηφιακά ΚΕΠ που εξυπηρετούν πολίτες μέσω διαδικτύου. Συστήματα διαβούλευσης όπου οι δημότες συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο διάλογο διαμορφώνοντας δημοκρατικά προτάσεις και λύσεις.

Εκεί είναι άλλοι Δήμοι σήμερα. Μιλάμε για τα Τρίκαλα αλλά υπάρχει η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα, τα Χανιά, η Βέροια και άλλοι πολλοί. Λύσεις για τον δημότη, την επιχείρηση, τον επισκέπτη. Λύσεις που προάγουν την ποιότητα ζωής, βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και ενισχύουν την επισκεψιμότητα. Κάθε σύγκριση είναι απλά τραγική για τη Ναυπακτία. Μια Ναυπακτία όπου τα ορεινά της θέλουν μεν τουρισμό, αλλά δεν παρέχουν ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η οποία δεν έχει ένα ασύρματο WiFi ούτε στο κέντρο της Ναυπάκτου. Μια Ναυπακτία που έχει ένα απαρχαιωμένο site που δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να προσφέρει διοικητική πληροφόρηση. Μια Ναυπακτία ρετρό, στο χθες και χωρίς καμία ματιά στο αύριο.

Γιατί αυτοί τα καταφέρνουν ενώ εμείς όχι; Δήμοι της ίδιας χώρες, σε Περιφέρειες με παρόμοια οικονομικά χαρακτηριστικά. Ίδια κρίση περάσαμε, την ίδια γραφειοκρατία έχουμε, το ίδιο αποκλεισμένοι είμαστε και γενικά έχουμε το ίδιο κοινωνικό, οικονομικό και διοικητικό περιβάλλον. Η μόνη μας διαφορά είναι οι άνθρωποι που ανέλαβαν τη διοίκηση αυτών των Δήμων. Δήμαρχοι σε δυναμικές ηλικίες, με σύγχρονες σπουδές, με επαγγελματική εμπειρία που επιτρέπει την χάραξη μιας στρατηγικής. Με συνεργάτες ικανούς να επιβλέψουν μελέτες, προτάσεις και έργα με αποτελεσματικό τρόπο.

Με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής σε ένα Δήμο επικρατεί ο ορθολογισμός. Ο ορθολογισμός είναι μεν καλό πράγμα και προς το συμφέρον του Δήμου, αλλά για τους αιρετούς μπορεί να γίνει εμπόδιο και «πρόβλημα». Με τα τεχνολογικά εργαλεία γίνεται βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, δηλαδή και του χρήματος. Δεν υπάρχουν σπατάλες και «σπατάλες». Ο Δήμος κάνει παρεμβάσεις εκεί που χρειάζεται πραγματικά και όχι όπου τον βολεύει. Οι δημότες και τα αιτήματά τους αντιμετωπίζονται ισότιμα και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης του αιρετού προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο «φίλος» του. Ο ορθολογισμός που επιβάλλουν τα τεχνολογικά εργαλεία δεν επιτρέπει να υλοποιούνται έργα εκατομμυρίων ευρώ σε νεκρές κοινότητες των 10 κατοίκων, ενώ παραμελούνται άλλες που είναι ζωντανές και δυναμικές. Δεν αφήνει να συλλέγονται συγκεκριμένοι τόνοι απορριμμάτων και να εμφανίζονται περισσότεροι. Δεν μπορεί να καταναλώνονται τόνοι πετρελαίου σε ένα δημοτικό κτίριο πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με άλλα. Δεν μπορεί τα οχήματα του Δήμου να παρουσιάζουν τιμολογημένες ζημιές ενώ δεν κάνουν χιλιόμετρα. Όποιος λοιπόν θέλει να αξιοποιεί πόρους του Δήμου κατά το δοκούν για δημιουργεί πελατειακές σχέσεις με ψηφοφόρους, σίγουρα δεν θέλει έναν έξυπνο Δήμο.

Σε λίγες μέρες έχουμε δημοτικές εκλογές. Τα Τρίκαλα πριν δέκα χρόνια εκλέξανε Δήμαρχο έναν Πληροφορικό 35 ετών, ο οποίος σήμερα διεκδικεί την τρίτη του θητεία, ενώ ο Δήμος του έχει αλλάξει ταχύτητα.

Σε αυτά τα δέκα χρόνια εμείς δοκιμάσαμε δύο Δημάρχους που διεκδικούν ξανά την εκλογή τους. Πέρα από τους Δημάρχους εκλέξαμε και δοκιμάσαμε κορυφαίους δημοτικούς συμβούλους που ουσιαστικά διοίκησαν αυτοπροσώπως τον Δήμο και που σήμερα είναι ο πυρήνας μιας θεωρητικά «νέας» παράταξης. Ας σκεφτούμε αν πήγανε τη Ναυπακτία μπροστά όπως πήγανε άλλοι Δήμοι της χώρας μας με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ας σκεφτούμε ποια σχήματα έχουν τους ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να μας αλλάξουν ταχύτητα και, ας ψηφίσουμε ανάλογα.

Η μία διαφορά είναι οι άνθρωποι που διοικούν. Η άλλη είναι ότι ενώ αλλού ο ορθολογισμός είναι ζητούμενο, εδώ μάλλον αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο στην προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής πελατείας. Ειδικά τώρα που με την απλή αναλογική δίνεται δυνατότητα διοίκησης και σε όσους εκλεγούν χωρίς να ανήκουν στην παράταξη του Δημάρχου, υπάρχει χρυσή ευκαιρία ο πρώτος γύρος των εκλογών να διαμορφώσει ένα συνεργατικό σχήμα διοίκησης στο οποίο θα υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να δουν το αύριο και να το χτίσουν.

 

 Mε τον συνάδελφο Πληροφορικό και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στο διάλειμμα του συνεδρίου. Ένας άνθρωπος που έδειξε ότι οι Ελληνικοί Δήμοι μπορούν να αλλάξουν ταχύτητα.

 

Το συνέδριο SmartCities 2019 ήταν αποκαλυπτικό για το που βρίσκονται άλλοι Δήμοι και που η Ναυπακτία. Έχουμε μείνει πίσω και αν δεν τρέξουμε, θα χάσουμε και αυτό το τρένο.

 

 

Ο Γιώργος Ασημακόπουλος είναι Πληροφορικός, Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ναυπακτίας με το Γιώργο Γούλα.