Βρετανία: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

epa07539983 Wikileaks co-founder Julian Assange, in a prison van, as he leaves Southwark Crown Court in London, Britain, 01 May 2019. The Wikileaks co-founder Julian Assange has been sentenced to 50 week in prison for breaching his bail conditions. Assange was found guilty of breaching the Bail Act in April after his arrest after spending seven year in the Ecuadorian Embassy in London. EPA/NEIL HALL

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αναμένεται να ξεκινήσει να μάχεται κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, στη διάρκεια σύντομης εμφάνισής του ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου σήμερα.

Η αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον Ασάνζ για σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη «κυβερνοπειρατείας», αδίκημα για το οποίο μπορεί να καταδικαστεί έως και σε πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή βοήθησε την πρώην αναλύτρια του στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα το 2010, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ωστόσο οι υποστηρικτές του ανησυχούν ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει επιπλέον κατηγορίες μόλις βρεθεί σε αμερικανικό έδαφος.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks σκοπεύει να πολεμήσει κατά της έκδοσής του μετά τη χθεσινή καταδίκη του από άλλο βρετανικό δικαστήριο σε 50 εβδομάδες φυλάκιση για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχε επιβάλλει η δικαιοσύνη το 2012, αναφορικά με κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα στη Σουηδία.

«Λέμε από το 2010 ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και τώρα έχουμε ένα προκαταρκτικό αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ», δήλωσε η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον. «Τώρα η ενέργειά μας θα επικεντρωθεί στο αίτημα έκδοσης», πρόσθεσε.

Ο Σάμερς έχει δηλώσει επίσης ότι ο Ασάνζ «είχε έντονους φόβους» το 2012 ότι θα τον έστελναν από την Σουηδία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τελικά στο κέντρο κράτησης του Γκουαντανάμο στην Κούβα.

Ο Ασάνζ επιστρέφει ενώπιον της δικαιοσύνης σήμερα «για την πιο σημαντική μάχη», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, η Κρίστιν Χράφνσον, διευθύντρια σύνταξης του WikiLeaks.

«Το διακύβευμα ενδέχεται να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ασάνζ», τόνισε, κάνοντας επίσης λόγο για τις επιπτώσεις που έχει η υπόθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Στο μεταξύ κινητοποιήσεις υποστήριξης του Ασάνζ είναι προγραμματισμένες σήμερα στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, ανάμεσά τους και μια εκδήλωση με τίτλο «Είμαστε όλοι ο Τζούλιαν Ασάνζ» στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

advertisement