ΠΑΤΡΑ: Νέα περιστατικά βίας σε βάρος γιατρών καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ-Καθημερινό φαινόμενο οι ξυλοδαρμοί

έα περιστατικά βιαιοπραγίας και επιθέσεων σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα, και προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο με τα θλιβερά όσο κι επικίνδυνα αυτά περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα του ΕΣΥ.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν τα νοσοκομεία «Αγιος Ανδρέας» Πάτρας, το Πανεπιστημιακό Νοσκομείο Ρίου και το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «έγιναν έρμαια σε κάθε είδους παραβατικότητας, βίας και κλοπών, την ώρα που ο κ. Τσίπρας έκανε διακοπές με τον κ. Πολάκη στην Κρήτη για εορτές του Πάσχα».

Στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών ασθενής ανήμερα του Πάσχα έσπασε την τζαμαρία εντός του χώρου των Επειγόντων Περιστατικών, επιτέθηκε σε ιατρούς και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου ή ασθενή. Στο νοσοκομείο, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, οι κλοπές σε προσωπικά αντικείμενα και χρήματα προσωπικού και ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Το νοσοκομείο διαθέτει μόνο δέκα φύλακες, δηλαδή έναν ή δύο ανά βάρδια.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καθημερινό φαινόμενο είναι οι ξυλοδαρμοί ιατρών από ασθενείς και συνοδούς και οι κλοπές εντός των κλινικών του Νοσοκομείο και στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης. Το νοσοκομείο διαθέτει δεκαέξι φύλακες, δύο σε κάθε βάρδια, παρά το γεγονός ότι ο χώρος που εκτείνεται το νοσοκομείο είναι πολύ μεγάλος.

Επίσης, στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου την Κυριακή του Πάσχα ασθενής επιτέθηκε σε ιατρό και τον τραυμάτισε σοβαρά.

«Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως τις αιτίες που έχουν ενταθεί τα φαινόμενα βίας και κλοπών στα Νοσοκομείο χωρίς να ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης.Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν κονδύλια για να προσλάβουν επαρκή αριθμό φυλάκων. Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς με τις πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ για να εξυπηρετηθούν λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πυροδοτούν επιθετική συμπεριφορά από παραβατικά άτομα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ωστόσο, το προσωπικό των νοσοκομείων έχει στοχοποιηθεί από τις «απαράδεκτες συχνές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας» και την αδράνεια των διοικητών «που δεν λαμβάνουν μέτρα βελτίωσης της φύλαξης των Νοσοκομείων, μετακινούν φύλακες ρουσφετολογικά σε άλλες ειδικότητες και αρνούνται να κάνουν μηνυτήριες αναφορές σε βάρος των ατόμων που ασκούν βία στους εργαζόμενους αν και είναι γνωστή η ταυτότητά τους. Αντιθέτως προτρέπουν εργαζόμενους που δέχτηκαν βία να αποσιωπήσουν το γεγονός ή να υποβάλουν οι ίδιοι μηνύσεις. Φυσικά οι εργαζόμενοι φοβούνται να υποβάλουν μηνύσεις γιατί έτσι κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους λόγω στοχοποίησης. Καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να επιλύσει το μείζον αυτό ζήτημα που μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.