Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο ντιμπέιτ Τσίπρα-Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις δημοσκοπήσεις εναντίον και με σχεδόν καμία κίνηση να μην έχει αποδώσει καρπούς, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να «ντριπλάρει» στο πολιτικό γήπεδο, επανατοποθετώντας στο τραπέζι την πρόταση για ντιμπέιτ μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας εδω και καιρό έχει πάρει πάνω του την «ανάσταση» του κόμματος, ο οποίος καταρχάς έθεσε τον αυτόν του κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, τώρα, λίγο πριν τις κάλπες προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους ζητώντας αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ, καθότι η επικρατούσα άποψη στην Ηρώδου Αττικού και στην Κουμουνδούρου είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει κερδισμένος σε κάθε δημόσια «διαμάχη» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τρεις, σχεδόν, εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης εκτροχιάστηκε λόγω απρόσμενων γεγονότων και ζητημάτων, όπως η δήλωση του «αψύ» Κρητικού Παύλου Πολάκη, που αποτέλεσε αφορμή για κατάθεση πρότασης μομφής από την ΝΔ κατά του υπουργού της κυβέρνησης. Η συζήτηση στη Βουλή πάει πίσω το σχεδιασμό για την επικοινωνιακή, προεκλογική «έκρηξη» θετικών μέτρων που ήθελε να ανακοινώσει η κυβέρνηση, ενώ η επιλογή του πρωθυπουργού να παράσχει στήριξη στις δηλώσεις του κ. Πολάκη έφερε σε δύσκολη θέση αρκετά στελέχη, αλλά και βουλευτές που «φορτώθηκαν» το πολιτικό κόστος, ενώ εμμέσως πήραν γραμμή να μην εκφράζονται ανοιχτά.

Εξάλλου, η κοινή εμφάνιση Τσίπρα – Πολάκη ερμηνεύτηκε, και μάλλον ορθώς, ως σαφής πολιτική στήριξη από τον πρωθυπουργό στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, με ξεκάθαρο μήνυμα προς την αντιπολίτευση, αλλά και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και βουλευτές του οποίου είχαν επικρίνει την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο «αψύς Σφακιανός», κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, εναντίον του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπουλου. Έτσι εξηγείται και επιβεβαιώνεται πάντως γιατί ο κ. Τσίπρας θα μετατρέψει, όπως επίσης έχει διαμηνύσει, την πρόταση μομφής της ΝΔ σε διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης συνολικά για την κυβέρνησή του.

Υπό αυτό το κλίμα, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί το άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή , καθώς το κυβερνόν κόμμα ζητά με επιστολή τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου απέστειλε επιστολή προς την εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη, στην οποία επαναλαμβάνεται η πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ενόψει των ευρωεκλογών.

 

Ακολουθεί η επιστολή :

Αθήνα, 2 Μαΐου 2019

Προς την Εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ,

κ. Σοφία Ζαχαράκη

Αξιότιμη κ. Ζαχαράκη,

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές της 26ης Μαΐου, είναι από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών για το μέλλον της Ε.Ε αλλά και για τον ρόλο της χώρας μας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται για την πρώτη εκλογική διαδικασία μετά από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, αλλά και για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται εκτός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας μας από το μνημονιακό καθεστώς, τον Αύγουστο του 2018.

Θεωρούμε, επομένως, ότι είναι μέγιστης πολιτικής σημασίας η εφ’ όλης της ύλης και αναλυτική συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων και πολιτικών θέσεων, που θα συμβάλλει στην σφαιρική ενημέρωση των πολιτών για όλα τα μεγάλα ζητήματα και διλήμματα της περιόδου.

Κατόπιν όλων αυτών, επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενόψει των Ευρωεκλογών, και σας καλούμε να την αποδεχτείτε.

Με τιμή,

Ράνια Σβίγκου

Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ