Καταγγελίες – σοκ: Παρακρατικές ομάδες επαναπροωθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία

Κλίμα ανησυχίας διαμορφώνεται για την κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος στον Έβρο, με φόντο τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.

Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό αφορά ομάδα 15 Τούρκων προσφύγων, οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας από το «πέρασμα» του Έβρου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ανάμεσά τους ήταν μια έγκυος γυναίκα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες η γυναίκα χτυπήθηκε με κλομπ από άντρες που φορούσαν κουκούλες και επαναπροωθήθηκε βίαια σε τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα ipa.news, το περιστατικό συνέβη στις 9 το βράδυ, κοντά στο Σουφλί Έβρου.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τέσσερις από τους πρόσφυγες που επαναπροωθήθηκαν, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι και δύο ανήλικα παιδιά, 8 και 11 χρόνων, συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές, ενώ οι άλλοι έντεκα κρύβονται προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη. Ανάμεσά τους, η 36χρονη δημοσιογράφος Τούγμπα Οτσκάν, η οποία εκείνη την ώρα επικοινώνησε με έναν συνάδελφό της: «Ζούμε μια πολύ επώδυνη κατάσταση. Φοβόμαστε ότι θα μας γυρίσουν και πάλι πίσω. Οι κουκουλοφόροι μας χτυπούσαν και μας έσπρωχναν με κλομπ. Θέλουμε βοήθεια».

Λίγη ώρα αργότερα, επιχείρησαν εκ νέου  να περάσουν τα σύνορα αποφεύγοντας τις ελληνικές Αρχές. Στις δύο τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, 11 άτομα, ανάμεσά τους και η έγκυος, συνελήφθησαν από την αστυνομία και οδηγήθηκαν στο κρατητήριο.

Το μεσημέρι της Τρίτης και ενώ είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου, αφέθηκαν ελεύθεροι με υπηρεσιακά σημειώματα προθεσμίας αναχώρησης από τη χώρα μέσα σε 30 ημέρες. Προηγήθηκε η παρέμβαση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, με στόχο την καταγραφή τους.

Πολύ σοβαρές καταγγελίες

To ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωρίζουν σχετικά με τις παρακρατικές ομάδες που δρουν κατά των προσφύγων και μεταναστών κι αν δια της σιωπής τους επικροτούν αυτές τις τρομακτικές και άκρως ρατσιστικές ενέργειες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Φαίνεται ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις είναι μια κατάσταση υπαρκτή στον Έβρο, με πολυάριθμες αναφορές σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα πάντως με τις έως τώρα εκτιμήσεις τα καταγραμμένα περιστατικά που αφορούν Τούρκους είναι ελάχιστα.

Στις 20 Μαρτίου του 2019 και με αφορμή την συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το CEAR (Comision Española de Ayuda al Refugiado-Ισπανική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες), με την υποστήριξη του Δήμου Μαδρίτης, δημοσίευσαν από κοινού βίντεο σχετικά με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην περιοχή του Έβρου.

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει έκκληση για έρευνα των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο.

«Μέσα από τις δεκάδες μαρτυρίες προσώπων καταγράφεται μια συγκεκριμένη πραγματικότητα: ομάδες ανδρών με καλυμμένα πρόσωπα, οι οποίοι μιλούν Ελληνικά και κάποιοι Γερμανικά, φέρουν στρατιωτική ενδυμασία και εξοπλισμό (όπλα και κλομπς) και κινούνται με οχήματα χωρίς διακριτικά, συλλαμβάνουν αλλοδαπούς που μόλις έχουν διέλθει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους ξυλοκοπούν, τους αφαιρούν τα προσωπικά τους είδη, τους κρατούν για περιορισμένο χρόνο σε ερημικές τοποθεσίες και εν συνεχεία τους εξαναγκάζουν να επιβιβαστούν σε βάρκες και να επιστρέψουν στην Τουρκία. Συχνά, τα επιστρεφόμενα πρόσωπα πέφτουν στη συνέχεια θύματα της μαφίας των διακινητών ή συλλαμβάνονται από την τουρκική αστυνομία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ η οποία υπογράμμισε: «Η τυποποιημένη απάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων ότι «αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα» συνιστά πλέον, υπό το σωρευτικό βάρος όλων των καταγγελιών, συγκάλυψη».

Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2017, σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, που έγιναν γνωστές από επώνυμες καταγγελίες στην ΕλΕΔΑ,  ομάδα κουκουλοφόρων και αστυνομικών προχώρησε στην απαγωγή 17 Τούρκων πολιτών, ανάμεσά τους ο δημοσιογράφος Μουράτ Τσαπάν. Στις συνέχεια οι 17 παραδόθηκαν στην Τουρκία ξεσηκώνοντας σφοδρές αντιδράσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ ακολούθησε και μηνυτήρια αναφορά της ΕλΕΔΑ στον Αρειο Πάγο, καθώς και καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη 30 Απριλίου έγινε μια σημαντική επίσκεψη στην περιοχή του Έβρου. Εκεί βρέθηκε η Εκτελεστική Διευθύντρια της EUROPOL Catherine De Bolle μαζί με συνεργάτες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Την κα De Bolle συνόδευε, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, πλαισιωμένη από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγο Νικόλαο Μενεξίδη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Αστυνομικό Διευθυντή Ιωάννη Σταυρακάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρατέθηκαν οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχές στην πραγματοποίηση του έργου τους λόγω του δύσβατου και των ευαίσθητων χαρακτηριστικών της περιοχής. Επί τάπητος τέθηκε και η ενίσχυση της συνεργασίας με τη EUROPOL όσων αφορά «την αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων, με παράλληλη πρόταση τοποθέτησης Guest Officers για δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας».

«Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις την κατάσταση στην περιοχή είναι να τη δεις μόνος σου. Έχω πλήρη επίγνωση των ιδιαίτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και μπορώ να διαβεβαιώσω τις ελληνικές Αρχές για τη συνεχή υποστήριξη της EUROPOL », δήλωσε η  De Bolle η οποία βρέθηκε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης Αλεξανδρούπολης, στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, στο Τριεθνές, στο Επιχειρησιακό Κέντρο στη Ν. Βύσσα και στο τεχνητό αποτρεπτικό εμπόδιο – φράχτη.