Euroleague F4: Οι Τούρκοι είναι οι… νέοι Έλληνες

Ποτέ μέχρι τώρα η Τουρκία δεν είχε καταφέρει να έχει δύο ομάδες της ταυτόχρονα στο Euroleague F4. Κάτι που το είχαν καταφέρει πέντε άλλες χώρες στο παρελθόν. Ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα.

Η χώρα μας, είδε τέσσερις χρονιές τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να συμμετέχουν στο ίδιο Final Four και να διεκδικούν το τρόπαιο της καλύτερης ομάδας στην Ευρώπη.

Τα πρωτεία σε αυτόν τον τομέα τον κρατά η Ισπανία. Οι Ίβηρες έχουν κοινή παρουσία ομάδων τους σε έξι διαφορετικές διοργανώσεις, με τελευταία αυτή του 2014 όταν μάλιστα Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είχαν συναντηθεί στον τελικό. Οι Ισπανοί έχουν συνολικά έξι διαφορετικές ομάδες τους καθώς έχουν συμπέσει Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, Μάλαγα-Μπασκόνια, Μπασκόνια-Μπαρτσελόνα, Μπανταλόνα-Μπαρτσελόνα και Μπανταλόνα-Εστουδιάστες.

Από κοντά είναι οι Ιταλοί, που σε μία επταετία είχαν πέντε παράλληλες συμμετοχές! Από το 1998 μέχρι και το 2004 συνολικά τέσσερις ομάδες είχαν βρεθεί με κοινή παρουσία. Ωστόσο με τους Ιταλούς, υπάρχει ένα εντυπωσιακό γεγονός. Και οι τέσσερις αυτές ομάδες τα επόμενα χρόνια… διαλύθηκαν. Η Μπενετόν κυριολεκτικά, η Σιένα φτάνοντας στην 4η κατηγορία ενώ η Κίντερ και η Φορτιτούντο πέφτοντας κατηγορίες!

Το κλειστό αυτό κλαμπ συμπληρώνει η Ρωσία, που το 2016 είδα την ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη και την Λοκομοτίβ του Μπαρτζώκα να συμμετέχουν στο Final-4 του Βερολίνου.

Οι Τούρκοι, λοιπόν βλέπουν για πρώτη φορά δύο ομάδες τους σε F4 με την πορεία τους να θυμίζει πολύ αυτή των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν σταθερή παρουσία -με τη Φενέρ- και φέτος βάζουν και δεύτερη ομάδα σε Euroleague F4. Δε θα αναλύσουμε εδώ το πως και το γιατί, δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε αυτή την πορεία τους.

Σεζόν Χώρα Ομάδες
2019 Τουρκία Φενέρμπαχτσε, Εφές
2016 Ρωσία ΤΣΣΚΑ, Λοκομοτίβ
2014 Ισπανία Μπαρτσελόνα, Ρεάλ
2013 Ισπανία Μπαρτσελόνα, Ρεάλ
2012 Ελλάδα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός
2009 Ελλάδα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός
2007 Ισπανία Μάλαγα, Μπασκόνια
2006 Ισπανία Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια
2004 Ιταλία Φορτιτούντο, Σιένα
2003 Ιταλία Τρεβίζο, Σιένα
2002 Ιταλία Βίρτους, Τρεβίζο
1999 Ιταλία Βίρτους. Φορτιτούντο
1998 Ιταλία Βίρτους. Τρεβίζο
1995 Ελλάδα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός
1994 Ελλάδα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός
Ισπανία Μπανταλόνα, Μπαρτσελόνα
1992 Ισπανία Μπανταλόνα, Εστουδιάντες