Εγκρίθηκε το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των €3,7 δισ. προς το ΔΝΤ

Το «πράσινο φως», για να ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), έδωσε σήμερα το Euro Working Group (EWG).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στο EWG την πρόταση που έστειλε η κυβέρνηση τη Μ. Δευτέρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου 40% του δανείου του ΔΝΤ. Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κανένα κράτος-μέλος δεν ήγειρε ενστάσεις στο ελληνικό αίτημα και έτσι θα δρομολογηθεί η προεξόφληση των 3,7 δισ. ευρώ, με βάση το αντίστοιχο προηγούμενο που υπήρξε στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Η σχετική διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο.

Ο ESM θα καταρτίσει νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ θα χρειαστεί και η επικύρωση ορισμένων κοινοβουλίων της ευρωζώνης, προτού η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει εγγράφως από το ΔΝΤ να εξοφλήσει πρόωρα τα 3,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας που λήγουν φέτος (1,5 δισ. ευρώ) και το 2020 (2,2 δισ. ευρώ) και βαρύνονται με επιτόκιο ύψους 5,13%. Η πρόωρη αποπληρωμή του ποσού αυτού θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους σε βάθος διετίας. Υπέρ της προεξόφλησης των 3,7 δισ. ευρώ έχουν εκφραστεί τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.