EFSF: Επισφραγίζει το «ναι» στη δόση του 1 δισ. στην Ελλάδα

«Πράσινο φως» έδωσε σήμερα το συμβούλιο των διευθυντών του EFSF για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018 για την «επιτάχυνση» του επιτοκίου δανείων που έλαβε.

Αποφασίστηκε ακόμα ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0% το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα εξοικονόμηση 226 εκατομμυρίων ευρώ. Το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο ESM θα κάνει την μεταφορά του ποσού από τα κέρδη των ομολόγων SMP/ANFA τα οποία αντιστοιχούν σε 644,42 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ακολουθεί το σχετικό «πράσινο φως» από το EwG στις 26 Απριλίου.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν υπό το πρόγραμμα. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, δηλώνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

esmmmm