Serial killer στην Κύπρο: Πιέσεις για παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού της Αστυνομίας

O Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την επιστροφή του από την Κίνα ενημερώθηκε σε γενικές γραμμές για την κατάσταση σε σχέση με τους φόνους αλλοδαπών γυναικών και παιδιών και ζήτησε να τηρείται ενήμερος για τις εξελίξεις, καθώς πρόκειται για θέμα που αγγίζει το δημόσιο αίσθημα και έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον.

Αύριο στις 10 το πρωί έχει καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο, τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και τον αρχηγό αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, με σκοπό να τον ενημερώσουν λεπτομερώς για την εξέλιξη των ανακρίσεων και για τον χειρισμό των υποθέσεων εξαφανίσεων γυναικών που βρέθηκαν δολοφονημένες.

Παρά το ότι κυκλοφορούν διάφορες φήμες ως προς τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ουδείς γνωρίζει – ούτε καν οι στενοί του συνεργάτες – πως σκοπεύει να χειριστεί τις έντονες επικρίσεις που δέχονται ο αρμόδιος υπουργός και ο αρχηγός της αστυνομίας, αλλά και ο ίδιος από τον οποίο έχει ζητήσει η αντιπολίτευση να αναλάβει πολιτικές ευθύνες. Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν φαίνεται να προσανατολίζεται σε συγκεκριμένες αποφάσεις, χωρίς να έχει ενώπιόν του το αποτέλεσμα της διοικητικής έρευνας που διεξάγεται από τριμελή επιτροπή με επικεφαλής τον βοηθό αρχηγό αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε χθες πως μετά την Πρωτομαγιά θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, εννοώντας προφανώς την αυριανή συνάντηση. Είπε πως η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη από την Κίνα ήταν σαφέστατη και εξηγεί ακριβώς ποια θα είναι η αλληλουχία των πραγμάτων. Να βρούμε πρώτα τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν και στη συνέχεια θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Σε σχέση με τον αρχηγό Αστυνομίας ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως έχει την ευθύνη των ερευνών για εξιχνίαση της υπόθεσης. Στη βάση των όσων έχουν γίνει γνωστά θα πρέπει να εξιχνιαστεί πλήρως η υπόθεση και μετά να γίνουν όσα βήματα απαιτούνται.

Φίλια πυρά για παραιτήσεις

Εν τω μεταξύ έκπληξη προκάλεσε τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ανέφερε πως αν ο ίδιος ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, θα υπέβαλλε παραίτηση για λόγους αξιοπρέπειας και αφού πρώτα θα υποδείκνυε πως δεν φέρει προσωπική ευθύνη. Επισήμως το κυβερνών κόμμα δεν έχει τοποθετηθεί.

Να παραιτηθούν, μας ντροπιάζουν

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με ανάρτησή του στο twitter επανήλθε στο θέμα της ανάληψης πολιτικών και υπηρεσιακών ευθυνών υποστηρίζοντας πως ο υπουργός και ο αρχηγός οφείλουν να παραιτηθούν. «Τόσες μέρες μετά και ακόμα συνιστούν ψυχραιμία. Ως εδώ! Υπουργός Δικαιοσύνης και Αρχηγός πρέπει να παραιτηθούν! Μας ντροπιάζουν!» έγραψε ο κ. Κυπριανού. Με νέα ανάρτηση του σήμερα ο κ. Κυπριανού αναφέρει πως «όσο ο κ. Αναστασιάδης δεν παύει Υπουργό και Αρχηγό, αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και για όσα έγιναν και για όσα θα γίνουν».

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις δολοφονίες με απαίτηση για ανάληψη ευθυνών.

Δείτε επίσης