(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η Λέηση στο Άνω Καστρίτσι – Η ιστορία του εθίμου

Αν ανηφορίσετε σήμερα στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας, θα παρακολουθήσετε το μοναδικό έθιμο της «Λέησης» και παράλληλα θα χαρείτε τη φύση, στη μοναδική απριλιάτικη ομορφιά της.

Αν δεν μπορείτε να ξυπνήσετε πολύ νωρίς το πρωί δεν πειράζει. Φροντίστε να είσαστε πριν το μεσημέρι, γύρω στις 11, στην κεντρική πλατεία της Αγιασαράντης και πιάστε ένα καλό «θεωρείο» για να χαρείτε και να ζήσετε από κοντά, τουλάχιστον την ολοκλήρωσή του, το γλέντι και τα κεράσματα που ακολουθούν, αναφέρει ο Κώστας Μπουρδούλης στην ανάρτησή του στη σελίδα Πάτρα, η πόλη της καρδιάς μας.

Μικρό Ιστορικό:

Τη Δευτέρα (δεύτερη μέρα του Πάσχα) στο Άνω Καστρίτσι αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Η παράδοση θέλει τους κατοίκους του Άνω Καστριτσίου να τελούν θρησκευτική δέηση στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθήσεις.

Στη «Λέηση» αποδίδουν οι κάτοικοι και το ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των χωριανών, παρά το ότι το χωριό ήταν το κέντρο του εμφυλίου.

Οι κάτοικοι λοιπόν, κατόπιν προτροπής των ιερωμένων, πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες περιμετρικά σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

Έτσι κι εφέτος, τηρώντας την παράδοση, τη Δευτέρα το πρωί θα αρχίσει η δέηση ή «Λέηση» (στην τοπική διάλεκτο), από την κεντρική εκκλησία (Άγιοι Σαράντα).

Θα προηγείται της πομπής η εικόνα της Ανάστασης και θα ακολουθούν σημαίες, εξαπτέρυγα και εικόνες που κρατούν οι κάτοικοι του χωριού ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής οι κάτοικοι φωνάζουν με στεντόρεια φωνή «Κύριε Ελέησον» (Εξ ου και η ονομασία «Λέηση).Αύριο η Λέηση στο Άνω Καστρίτσι της Πάτρας - Η ιστορία του εθίμου Από τα έθιμα της περιοχής μας

Η πομπή σταματά σε κάθε ένα, από τα πολλά ξωκλήσια του χωριού, αλλά και σε προκαθορισμένα δέντρα. Εκεί οι ιερείς “σηκώνουν ύψωμα” και το τοποθετούν (αντίδωρο) στα συγκεκριμένα υπεραιωνόβια δέντρα, στα οποία με «αρίδα» (τρυπάνι) έχουν ανοιχτεί τρύπες, σφραγίζοντας ταυτόχρονα την τρύπα του δέντρου με πέτρα (που σε λίγο χρονικό διάστημα την καλύπτει το ίδιο το δέντρο) και καταλήγουν (φέτος) στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (στους πρόποδες του Παναχαϊκού), όπου τελείται Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, όλοι όσοι συμμετέχουν στην πομπή, μικροί, μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, αφού έχουν διανύσει πεζοπορία πέντε ωρών περίπου, καταλήγουν στην κεντρική πλατεία.

Εκεί ο παπάς σύρει πρώτος το χορό με όλους τους φουστανελάδες και ακολουθεί γλέντι με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κουλούρια και κρασί.

Φωτογραφίες: ΛΕΗΣΗ τότε…. ΛΕΗΣΗ τώρα….

φωτό από fb Πάτρα, η πόλη της καρδιάς μας