Γ. Παπανδρέου: Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία του Δρόμου του Μεταξιού

Την ανάγκη να αξιοποιήσει η Ελλάδα τη μεγάλη ευκαιρία που ανοίγει ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Πεκίνο, στο περιθώριο του 2ου φόρουμ της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για τρία βασικά μηνύματα της ομιλίας του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, οποίος άνοιξε τις εργασίες του φόρουμ.

«Ο Δρόμος του Μεταξιού γίνεται η βάση ενός νέου κοινωνικού – πολιτικού και οικονομικού συμβολαίου για την παγκόσμια διακυβέρνηση που ενσωματώνει βασικές αρχές ισονομίας, διαφάνειας, πράσινης και καθαρής ενέργειας, νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι ένας πλούτος που θα πρέπει όχι απλώς να υπάρξει μέσα από την ανάπτυξη, αλλά και να διανέμεται με έναν δίκαιο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία, η φτώχεια. Για να μπορούμε να μιλήσουμε για μια ανθρώπινη παγκοσμιοποίηση», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Το δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, είναι ότι «ο Δρόμος του Μεταξιού μπορεί να είναι η βάση παγκόσμιας ειρηνικής συνεργασίας αντί συγκρούσεων. Μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Και τρίτον -πρόσθεσε- «η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν τη «μεγάλη ιστορική ευκαιρία». «Να δούμε τι ρόλο μπορούν να παίξουν, όχι μόνο ο Πειραιάς, αλλά και άλλα λιμάνια, άλλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα, η Αλεξανδρούπολη», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ