Παυλόπουλος: Οι Αρχές Είσπραξης δεν πρέπει να ξεχνάνε τον άνθρωπο

Μήνυμα στις αρχές είσπραξης όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ότι εκτός από την αρχή της νομιμότητας όσον αφορά την είσπραξη εσόδων θα πρέπει να θυμούνται και τον ανθρωπισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ λίγες ώρες μετά το πρόστιμο των 2.600 ευρώ που επιβλήθηκε στην 90χρονης που πουλούσε τερλίκια σε λαϊκη αγορά.

«Μέρες που είναι, όμως, και επειδή αναφερθήκατε και εσείς, σχετικά με ορισμένες αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την είσπραξη των εσόδων, να γνωρίζουν οι Αρχές Είσπραξης των κάθε είδους εσόδων ότι πρέπει να τηρούν την αρχή της νομιμότητας και αυτές, όπως και οι πολίτες. Και να θυμούνται ότι μέρος της αρχής της νομιμότητας και πολύ σημαντικό, γιατί έχει βάση στο Σύνταγμα, είναι ο ανθρωπισμός, η δικαιοσύνη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Ας μην ξεχνάμε, σε τέτοιες ώρες και σε τέτοιους καιρούς, τον άνθρωπο, όταν ασκούμε τα καθήκοντά μας» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γιώργο Πιτσιλή.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε προκειμένου ο κ. Πιτσιλής να παραδώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο τα αποτελέσματα της ΑΑΔΕ για το 2018.

prok04

Όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιλής, από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, ανταποκρίθηκαν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Και αυτό δημιουργεί σε μας την υποχρέωση και την πρόκληση – αν θέλετε- να τους το ανταποδώσουμε με το να βελτιωνόμαστε διαρκώς, με το να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες που τους παρέχουμε, αλλά και με το να υπηρετούμε την φορολογική δικαιοσύνη και να δείχνουμε την κατανόηση και την ευαισθησία σε όσες περιπτώσεις απαιτείται» πρόσθεσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι και φέτος οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, σε μιαν εποχή κατά την οποία αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

prok03

Στην 90χρονη επιβλήθηκε πρόστιμο 2.500 ευρώ γιατί δεν τηρούσε λογιστικά βιβλία και 100 ευρώ επειδή είχε δεν είχε κάνει έναρξη… επαγγέλματος.

Σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστικό πρόστιμο, αλλά ένας προσωρινός προσδιορισμός, με βάση την αναφορά της αστυνομίας από τη σύλληψη της 90χρονης γυναίκας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να βρεθεί μία δίκαιη επίλυση στο θέμα, «με ευαισθησία και κατανόηση απέναντι στην 90χρονη συμπολίτη μας».

prok05

Η ηλικιωμένη, πάντως, απάντησε στην επιβολή του προστίμου με το σχόλιο «ευχαριστώ για το πασχαλινό δώρο που μου κάνατε, ελπίζω ότι θα βρείτε να κατάσχετε τα 2.600 ευρώ που μου καταλογίσατε αστραπιαία, από τα έξοδα της κηδείας μου ή κατάσχοντας το φέρετρό μου».

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων