«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Ελληνικό

Το «πράσινο φως» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά» έδωσαν χθες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποδεχόμενα τους όρους που εισηγήθηκε η αρμόδια Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι όροι αφορούν κυρίως την εκπόνηση μελετών ανάδειξης των αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της πρώτης φάσης υλοποίησης του έργου, όπως προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εκπονηθούν και να κατατεθούν προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι μελέτες για την ανάδειξη, αποκατάσταση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του πιόσχημου ταφικού περιβόλου του Ελληνικού, του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά, καθώς και των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.

Σε σχέση με τον ταφικό περίβολο, η επανατοποθέτηση του μνημείου στην αρχική του θέση θα πρέπει να γίνει μετά από εκπόνηση τεχνικής μελέτης που θα εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και η προστασία και ανάδειξή του να εξασφαλιστεί από την πρόβλεψη ικανού αδόμητου χώρου γύρω από αυτό. Η δαπάνη του συνόλου των μελετών θα επιβαρύνει τον κύριο του έργου.

Συζήτηση έγινε επίσης για τα ύψη των έξι κτιρίων (ένα εκ των οποίων θα γίνει Παρατηρητήριο), που θα κυμανθούν από 140 ως 200 μέτρα. Ένα από τα ψηλά αυτά κτίρια -ύψους 140 μ. περίπου- έχει χωροθετηθεί αρκετά κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Χασάνι, για την προστασία του οποίου προτάθηκε η μείωση του ύψους του κτιρίου, ενδεχομένως με τη διάσπαση του όγκου του.

Ως προς τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, ένα από τα μέλη μειοψήφησε λόγω επιφυλάξεων που εξέφρασε για αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά τμήματα της μελέτης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων