ΠΑΤΡΑ: Το 7ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας – Από 19 έως 21 Ιουνίου

Ενα μεγάλο γεγονός διοργανώνεται τον Ιούνιο στην Πάτρα, καθώς η πόλη μας υποδέχεται το 7ο Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας (ICTVC). Από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το 7ο ICTVC θα αναζητήσει μέσα από μονοπάτια πρόκλησης και αμφισβήτησης τη διαχρονική αξία του σχεδιασμού της οπτικής επικοινωνίας.

Από το 2002 το συνέδριο επιβεβαιώνει τη φήμη του ως μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συναντήσεις για την τυπογραφία, τις γραφικές τέχνες και το ντιζάιν. Με την ενθάρρυνση ενός ανοιχτού και ουσιαστικού διαλόγου, προσελκύει ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και χώρους με κοινό χαρακτηριστικό το πάθος για την έρευνα, την εκπαίδευση και την πρακτική σε σχέση με την τυπογραφία και την οπτική επικοινωνία.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Πατρών. Στο 7o ICTVC θα καλυφθούν χωρίς περιορισμούς τα πεδία έρευνας, θεωρίας, ιστορίας, εκπαίδευσης, και πρακτικής, ενώ οι θεματικές ενότητές του απηχούν τις αλλαγές στο κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον και ενσωματώνουν την επίδραση των νέων τεχνολογιών.

Μία σειρά από ενδιαφέροντα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του διημέρου πριν το κυρίως συνέδριο (17 και 18 Ιουνίου) και οι εκθέσεις και εκδηλώσεις θα αποτελέσουν σημαντική παράμετρο της διοργάνωσης. Οι προσυνεδριακές αυτές εκδηλώσεις θα γίνουν εντός της πόλης, ώστε να υπάρξει ένα δημιουργικό αποτύπωμα στον ιστό της Πάτρας και μια σύνδεση με παραγωγικούς φορείς της. Έχουν προγραμματιστεί οκτώ διαφορετικά εργαστήρια που περιλαμβάνουν: UX and Rapid Prototyping, Data Walking:
μονοπάτια δεδομένων στην Πάτρα, DIY μεταξοτυπία σε χαρτί και ύφασμα, Τεχνικές βιβλιοδεσίας χωρίς κόλλα, Σχεδιασμός δυναμικών λογοτύπων, δύο πειραματικά, πρωτότυπα εργαστήρια υψιτυπίας και Βασικές αρχές διανοητικής ιδιοκτησίας για δημιουργούς οπτικής επικοινωνίας. Μεταξύ άλλων θα διοργανωθεί μια ειδική συνεδρία για την ιστορία της ελληνικής γραφιστικής και μία για τις νέες τεχνολογίες και τα υλικά εκτυπώσεων.
Δύο σημαντικές ομιλίες θα κοσμήσουν το άνοιγμα και το κλείσιμο του κυρίως συνεδρίου: η πρώτη από τον Gerry Leonidas, Αναπληρωτή Καθηγητή Τυπογραφίας του πανεπιστημίου Reading Αγγλίας και Πρόεδρο της Διεθνούς Τυπογραφικής Ένωσης (ATypI) και η δεύτερη από τον Neville Brody, σχεδιαστή παγκοσμίου φήμης και Καθηγητή Επικοινωνίας στο Royal College of Art της Αγγλίας.