ΠΑΤΡΑ: Η περιήγηση της «Κοινο_Τοπίας» στην Έκθεση «Πάτρα του ’70»

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με υλικό που αναφέρεται στις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργάνωσε το Σάββατο 20 Απριλίου με τη βοήθεια του Βασίλη Παππά καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών επίσκεψη-ξενάγηση στην έκθεση ”Πόλισμα δόμων και Πολιτισμού” που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το αρχείο του Μιχάλη Δωρή και παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας.
Την περιήγηση στην έκθεση που παρουσιάζονται 300 φωτογραφίες επιλεγμένες από ένα αρχείο 1750 περίπου με απεικονίσεις της Πάτρας πριν από 50 χρόνια δηλαδή το 1968-1969 παρακολούθησαν 55 άτομα μέλη και φίλοι της οργάνωσης.
Η δράση αυτή εντάσσεται σε ένα διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.
Ο Βασίλης Παππάς με ένα συγκροτημένο αφήγημα εισήγαγε τους συμμετέχοντες στο στόχο της διοργάνωσης αυτής της έκθεσης φωτογραφιών και τους συντελεστές όλου του εγχειρήματος. Ανέδειξε τις λέξεις του τίτλου της έκθεσης Πόλισμα (διαδικασία δόμησης ενός οικισμού ή το σύνολο των κτισμάτων μιας πόλης) και δόμων (ο κτισμένος). Παρουσίασε τη διάρθρωση των ενοτήτων της ξεκινώντας από τη δομημένη πόλη (διαχρονικά μνημεία, χώρους ενάσκησης θρησκευτικότητας, δημόσια κτίρια), την πόλη ως δημόσιο κοινόχρηστο χώρο (πλατείες), την πόλη ως εικόνα (στέγες), τη λειτουργούσα πόλη (στοές), το οίκημα ως συστατική μονάδα (λιθοδομή, αυλόθυρες, κίονες, πεσσοί, τοξοστοιχίες, εξώθυρες, εξώστες, κιγκλιδώματα, στέγες, γείσα, ακροκέραμα, αετώματα και αγάλματα) και τέλος το οίκημα ως συστατικό της πόλης (περιαστικό σε κήπο, αναπτύγματα αλληλένδετων κτιρίων) κ.α.
Μια έκθεση που σε πολλούς έφερε θύμισες, σε κάποιους άλλους πίκρα για το τι είχαμε και τι χάσαμε σαν πόλη. Όλοι όμως θα ήθελαν να πιστεύουν ότι δε θα χαθούν άλλα, δε θα χαθούν άλλες ευκαιρίες για την πόλη. Μια πόλη που βίωσε μεγάλη ακμή σε διάφορες ιστορικές περιόδους και μια αυτές σε ένα πολύ πρόσφατο παρελθόν 100 με 150 χρόνια πριν.
Ο Μιχάλης Δωρής γεννήθηκε στον Πόρο Τροιζηνίας το 1935. Το 1958 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από το 1956 συντάσσει, μαζί με την Ελένη Δωρή, αρχείο μνημείων του ελληνικού πολιτισμού που περιλαμβάνει σήμερα περισσότερα από χίλια σχέδια και χιλιάδες φωτογραφίες. Πολλά από τα μνημεία που έχουν αρχειοθετηθεί σήμερα δεν υπάρχουν. Το 2014 -δύο χρόνια μετά τον θάνατό του- παραδόθηκε το φωτογραφικό αρχείο που είχε για την Πάτρα στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου.