Τσίπρας στους FT για Brexit: Φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα

Για το Brexit και την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«To Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη, πολύ κακή για την Βρετανία επίσης. Όσα βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα σοβινιστικής ρητορικής η οποία υποσχέθηκε να προχωρήσει με μία εθνικιστική προσέγγιση, χωρίς να ψάχνει για συλλογικές λύσεις», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Οι FT αναφέρουν πως «ο κ. Τσίπρας ήρθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 ως ένας ριζοσπάστης αριστερός που ήταν αντίθετος στις απαιτήσεις των δανειστών, όμως λιγότερο από ένα χρόνο μετά αποδέχθηκε το τρίτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, με όρους πιο αυστηρούς από εκείνους που του προσφέρονταν αρχικά».

«Aν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, έχει τόσο μεγάλες δυσκολίες στο να βρει έναν δρόμο σχετικά με το Brexit, φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα», λέει ο κ. Τσίπρας και συνεχίζει: «Οι εξελίξεις στο Brexit αποδεικνύουν πως ο αυτό το μονοπάτι, το εθνικιστικό μονοπάτι, δεν είναι ο δρόμος που προσφέρει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Παράλληλα, οι Financial Times σχολιάζουν πως ο κ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει εκλογική αναμέτρηση μέσα στη χρονιά. Το κόμμα του βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις. «Σκοπεύει να διεξάγει εκλογές τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας ύστερα από πάνω από δέκα χρόνια κυβερνήσεων με μικρή διάρκεια ζωής.

«Θεωρώ κομβικής σημασίας να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση με το 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι. Όταν ήρθα στην κυβέρνηση τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. Εκείνες οι μέρες υπήρχε μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπήρχε τρόπος να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις».