Οδηγός εξομολόγησης για μαθητές – Δήλωση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης

advertisement

Με έκπληξη είδαμε το πρωί του Σαββάτου στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης ρεπορτάζ το οποίο ανέφερε πως Οδηγός εξομολόγησης για παιδιά μοιράστηκε σε μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου, τον οποίο μάλιστα κρατούσαν στα χέρια τους επιστρέφοντας στο σχολείο μετά από εκκλησιασμό.

Το ρεπορτάζ είχε κυκλοφορήσει ήδη από την Παρασκευή στο διαδίκτυο και αναρτήθηκε σε πλήθος ιστοσελίδων συνοδευόμενο από διάφορους τίτλους που δεν έχει ούτε σημασία ούτε νόημα να παραθέσουμε.

Δυστυχώς τα δημοσιεύματα πυροδότησαν πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ως κύριο στόχο είχαν να μειώσουν την αξία και τη συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εφόσον η Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου‎ ανήκει στο καθεστώς των Νέων Χωρών, στην πνευματική ανάπτυξη των ελληνοπαίδων.

Από την πρώτη ανάγνωση της είδησης ο έμπειρος αναγνώστης και χρήστης του διαδικτύου καταλαβαίνει πως τα στοιχεία τα οποία παρέχει το «ρεπορτάζ» είναι ελλιπή. Γιατί όμως;

1. Δεν ξεκαθαρίζει σε ποια Εκκλησία της Λέσβου μοιράστηκε ο «οδηγός αμαρτιών».

2. Δεν ξεκαθαρίζει αν ο «οδηγός αμαρτιών» περιήλθε στην κατοχή των μαθητών μέσα στον Ιερό Ναό ή μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και κατά την έξοδο των μαθητών από την Εκκλησία από κάποιον Ιερέα, νεωκόρο ή άλλο μέλος του Ιερού Ναού.

Οι παραπάνω ελλείψεις δημιουργούν την παρακάτω σημαντικότατη απορία.

Μήπως το φυλλάδιο μοιράστηκε στους μαθητές στον περίβολο του Ιερού Ναού από άτομο ή άτομα τα οποία δεν έχουν ουδεμία σχέση με τον Ιερό Ναό;

Για να λύσουμε την απορία που μας γεννήθηκε επικοινωνήσαμε σήμερα το πρωί με την Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου‎ και ζητήσαμε εξηγήσεις για το περιστατικό που σημειώθηκε και έκανε το γύρο των ηλεκτρονικών, έντυπων αλλά και τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.

Μιλήσαμε με τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αρχιμ. Ιάκωβο Καραμούζη ο οποίος μας δήλωσε κατηγορηματικά πως η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου‎ δεν έχει καμία σχέση με το φυλλάδιο που μοιράστηκε στους μαθητές και επίσης πως αποδοκιμάζει τόσο το περιστατικό όσο και το περιεχόμενο του φυλλαδίου.

Την δήλωση του Πρωτοσύγκελου ενισχύει το ίδιο το φυλλάδιο σύμφωνα με τις φωτογραφίες του που είδαν το φως της δημοσιότητας, διότι δεν φέρει καμία υπογραφή αλλά και κανένα χαρακτηριστικό που να το συνδέει τόσο με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης όσο και με την Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όλοι όσοι πηγαίνουμε στην Εκκλησία ξέρουμε πως τα φυλλάδια της ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ π.χ, έχουν συγκεκριμένη μορφή και «σήμανση», αλλά και τα φυλλάδια των Μητροπόλεων φέρουν τη σφραγίδα της Μητρόπολης αλλά και την υπογραφή του Μητροπολίτη, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για θέματα τόσο λεπτά και ευαίσθητα.

Για το περιεχόμενο του φυλλαδίου ζητήσαμε την γνώμη του πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεου Λουμουσιώτη, Ιεροκήρυκα της Ι.Μ. Ύδρας και Σπετσών με τον οποίο μας συνδέουν σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού και πάντα όταν πρόκειται για θέματα «λεπτής φύσης», αναζητούμε την γνώση και την συμβουλή του.

Μας δήλωσε για το θέμα:

Δεν είμεθα ως πιστοί έτοιμοι να καταπιούμε αμάσητο ότι μας δίνουν ενδοεκκλησιαστικά ή παρεκκλησιαστικα σωματεία. Η Αγία μας Εκκλησία έχει αιώνιο κριτήριο.
Το ότι λέγει και πράττει  εδράζεται στην αποκάλυψη του Λόγου του Θεού. Αποκάλυψη Ιησού Χριστού είναι τα 49 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και τα 27 της Καινής έχοντα ως ερμηνευτές τους άγιους Προφήτες, Αποστόλους και Πατέρες και Διδάσκαλους της Εκκλησίας μας. Αν αυτά που μας λεν δεν αντέχουν σε αυτά τα κριτήρια τότε αυτά που λέμε είναι άπλα προσωπικές γνώμες και ίσως με γνώμονα το καλό του άλλου να καταφέρουμε να γκρεμίσουμε την ελπίδα του.

Η Ελπίδα είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Σε αυτόν ελπίζουμε και σε Αυτόν εξομολογούμεθα, αν δεν το βιώνουμε έτσι δεν εξομολογούμεθα αλλά απλά περνάμε την ώρα μας η ψάχνουμε ψυχολογική κάλυψη.
Αυτή δε η κάλυψη δεν έχει πνευματικά εχέγγυα και πνευματική γνησιότητα.
Αυτή είναι η γνήσια εκκλησιαστική οδός.

Ας περάσουμε από το σκοτάδι της αμαρτίας, στο φως της εύστοχης προσπάθειας μας. Όλοι και όλα τα στηρίζουμε στον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Ιησού μας.

Καλή Ανάσταση
Καλό Πάσχα 

Θα κλείσουμε με ένα απόσπασμα από το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριου που αναρτήσαμε πριν λίγη ώρα και το οποίο σας καλούμε να διαβάσετε μέσα από τον σύνδεσμο στο τέλος του παρόντος άρθρου.

«Εἶμαι βαθειά πεπεισμένος ὅτι ὁ χριστιανισμός ἦταν καὶ εἶναι ἡ θρησκεία (καταχρηστικά χρησιμοποιῶ τὸν ὅρο, γιατί ὁ χριστιανισμός δὲν εἶναι θρησκεία˙ ὅμως δὲν εἶναι τὸ θέμα μας αὐτό) ποὺ ἔχει ὑποστεῖ καὶ ὑφίσταται τὸ χειρότερο bullying.»

Ο κώδικας Da Vinci και τα τριάκοντα αργύρια – Αργολίδος Νεκτάριος – ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ευλογημένη μεγάλη Εβδομάδα και
Καλή Ανάσταση να έχετε!

 

*Ευάγγελος Κουτρουμπέλης – Δημοσιογράφος και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό Αιγιαλέων Πόλις

Πηγή: orthodoxia.online